SPR:n Kaakkois-Suomen piiri luottaa työntekijöihinsä — ammattilainen tietää mikä on asiakkaan ja työntekijän välinen suhde

14.1.2016 17:47
Kuva: Kai Skyttä
Imatran vastaanottokeskuksen toiminta käynnistyi viime marraskuussa. Arkistokuva.
Imatran vastaanottokeskuksen toiminta käynnistyi viime marraskuussa. Arkistokuva.

Piirin sisäisenä ohjeena on, ettei työntekijän ja asiakkaan välillä voi olla suhdetta, Suomen Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio kommentoi.

Seiska kertoi torstaiaamuna, että SPR:n Länsi-Suomen piirissä naistyöntekijöillä on ollut seksisuhteita miespuolisten turvapaikanhakijoiden kanssa. Piirin toiminnanjohtaja on myöntänyt epäilyt.

Imatran vastaanottokeskuksessa uutinen huomattiin aamupalaverissa.

— Yllätyimme siitä samalla tavalla kuin muutkin lehdenlukijat aamulla. Ei meillä ole tähän mitään kosketuspintaa, vastaanottokeskuksen johtaja Lauri Perälä kommentoi.

— En osaa sanoa ovatko asiakkaamme nähneet uutisen. Eri paikoissa käydään varmaan työyksikkökohtaiset arvokeskustelut. Täällä työntekijät ovat hyväksyneet ja omaksuneet SPR:n arvot tullessaan tänne töihin. Juttu on tapahtunut toisessa piirissä. En ota siihen kantaa, hän jatkaa.

SPR:n Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio kertoo piirin sisäisenä ohjeenakin jo olevan, ettei suhde asiakkaan ja työntekijän välillä ole oikein.

— Perehdytyksessä siitä kyllä mainitaan varmuuden vuoksi, vaikkei ammattilaiselle yleensä tarvitse tällaisesta erikseen edes sanoa, Vainio toteaa.

— Joskus ei tietenkään voi luonnonvoimille mitään, ja tapauskohtaisesti näitä varmasti katsotaan. Siitä kuitenkin lähdetään, että asiakkaalla ja työntekijällä ei voi olla suhdetta.

Vainio toivoo, että piirissä vastaanottokeskusten johtajat ottaisivat asian puheeksi keskuksissa, jos näkevät sen tarpeelliseksi.

Anniina Meuronen