Kommentti: Sääntöjä pitää noudattaa niin perussuomalaisissa kuin EU:ssakin

14.1.2016 14:04

Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) ei hyväksy EU:n komission aikomusta selvittää Puolan uuden hallituksien toimia. Soini sanoo plokissaan: ”Vaaleilla valitsematon EU-byrokraatti ei voi kävellä itsenäisen vaaleilla valitun päättäjän yli.” Hän on otsikoinut kirjoituksensa ”EU pysyköön lestissään”.

Mutta, mutta. Eikö se ollut nimenomaan Timo Soinin oma puolue, joka pakolaistulvan alkaessa äänekkäästi vaati kaikkia maita noudattamaan Dublinin sopimusta?

Ja eikö sama puolue myös erottanut varapuheenjohtajansa Sebastian Tynkkysen jäsenyydestään, koska tämä oli puolueen teettämän oikeudellisen selvityksen (sic!) mukaan "mitä ilmeisimmin rikkonut henkilörekisterilakia ja levitellyt yksityiselämän suojan piiriin kuuluvia tietoja", kuten puolueen äänenkannattaja Suomen Uutiset asian ilmaisi 26.10.2015?

EU:n toimissa on kyse samalla tavalla yhteisön sääntöjen noudattamisesta. Puola on jäseneksi pyrkiessään hyväksynyt tietyt periaatteet, ja ne ovat voimassa myös jäsenyyden aikana, vaikka hallitus vaihtuukin. Komissio tekee oikein, kun se puolustaa omia periaatteitaan.

EU:sta korostetaan, ettei mekanismi ole kannanotto maan sisäpolitiikkaan. EU:ta kiinnostaa vain laillisuusperiaatteen toteutuminen, sanoo komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.

Komission jämäkkyyttä sääntöasioissa olisi tarvittu aikaisemminkin. Monelta talousmurheelta olisi ehkä vältytty, jos komissio olisi puuttunut asioihin silloin, Ranska ja Saksa vähät välittivät EU:n budjettimääräyksistä.

EU:lla on selvitykselleen oikeudellinen perusta. Vuonna 2014 EU päätti erityisestä oikeusvaltiomekanismista, jonka perusteella jäsenmaata voi rangaista. Puola voi selvityksen perusteella menettää äänioikeutensa - tai mikä vielä pahempaa, tukirahaa.

Puola on yksi eniten EU-jäsenyydestä viime aikoina hyötynyt maa. Sen kansantalous on kasvanut lamavuosienkin aikana. Kun itäblokki vapautui, niin Puola ja Ukraina olivat taloudellisesti samanatasoisia. Nyt Puola on naapurimaataan kolme kertaa suurempi.

Puolaiset ovat ylpeä kansakunta, joka saanut kärsiä paljon historiansa aikana. Se on vallattu, ryöstetty ja jaettu moneen kertaan. Oppi on mennyt kuitenkin huonosti perille, kun se taas on ajautumassa erimielisyyksiin isojen naapuriensa Venäjän ja Saksan kanssa. Nyt palavat sillat myös EU:n suuntaan.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@esaimaa.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.