”Mitä pidempi jakso ilman alkoholia, sitä suuremmat terveysvaikutukset” — äänestä, vietätkö tipatonta tammikuuta!

13.1.2016 22:20
Kuva: Katja Juurikko
Jos tipattoman viettäminen tuntuu vaikealta, on syytä miettiä omaa alkoholinkäyttöään tarkemmin.
Jos tipattoman viettäminen tuntuu vaikealta, on syytä miettiä omaa alkoholinkäyttöään tarkemmin.

Noin 20 prosenttia suomalaisista alkoholia käyttävistä aikuisista viettää tipatonta tammikuuta vuosittain. Mari Nielsen A-klinikkasäätiöstä kertoo, että kuukauden mittaisella raittiilla jaksolla on jo merkittäviä vaikutuksia terveyteen.

— Tipattoman viettäminen kannattaa ehdottomasti. Siinä ajassa elimistö ehtii toipua alkoholin rasituksesta. Esimerkiksi kahden päivän tauko juomisessa ei vielä riitä palautumiseen.

Kuukauden alkoholittoman jakson aikana säästyy paitsi rahaa myös alkoholitoleranssi laskee. Lisäksi elimistön aineenvaihdunta normalisoituu, laihtuminen helpottuu ja unenlaatu paranee.

— Kuukaudessa ehtii myös nähdä hyvin raittiina olon vaikutukset mielialaan kuten ahdistukseen ja masennukseen.

Nielsenin mukaan samalla voi huomata kuinka helppoa tai hankalaa korkin kiinni pitäminen on.

— Jos tipattoman viettäminen tuntuu vaikealta, on syytä miettiä omaa alkoholinkäyttöään tarkemmin, ja onko tullut siitä riippuvaiseksi.

Tee alkoholiriippuvuustesti päihdelinkin sivuilla. Verkkosivuilla tipaton.fi voit myös laskea alkoholin kulutuksen kustannukset ja katsoa niksit tipattoman tammikuun viettoon.

Äänestä ja kerro kommenteissa vietätkö itse tipatonta tammikuuta? Miksi olet päättänyt viettää kuukauden raittiina? Tai miksi jätät tipattoman väliin?

Kanerva Jalarvo