Turvapaikanhakijoita ohjeistetaan tasa-arvosta ja koskemattomuudesta

12.1.2016 8:55

Konnunsuon vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakija saa heti alkuun ohjeita miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta ja seksuaalisesta koskemattomuudesta.

Vastaavan ohjaajan Olli Vesivalon mukaan ohjeet ovat mahdollisimman käytännönläheisiä. Turvapaikanhakijoille kerrotaan esimerkiksi, että ketään ei saa koskettaa vasten tämän tahtoa tai silmiin katsominen tarkoittaa vain sitä, että katsotaan silmiin.

Kevään lähestyminen tarkoittaa myös vaatetuksen vähenemiseen liittyvää valistusta.

— Turvapaikanhakijoille kerrotaan hyvissä ajoin, että Suomessa on kesäaikaan paljastavaa pukeutumista, mutta kyseessä on vain pohjoismainen tapa. Kun Suomessa on lämmin, vaatteita vähennetään.

Saapuville turvapaikanhakijoille järjestetään Konnunsuolla aluksi kolme infotilaisuutta.

Ohjaajien infossa käydään läpi keskuksessa elämiseen ja arkeen liittyviä asioita sekä suomalaista yhteiskuntaa ja tapoja, kuten tasa-arvoa. Sosiaalityöntekijöiden tilaisuudessa turvapaikanhakijat kuulevat turvapaikkaprosessista ja suomalaisesta työelämästä. Terveydenhoitajien infon aiheena on fyysinen ja psyykkinen terveys sekä seksuaalivalistus.

Myös suomen kielen opetuksessa käydään läpi suomalaisia tapoja ja tasa-arvoa. Lisäksi tulee vielä päivittäinen ohjaus ja neuvonta.

— Jos ilmenee jotain ongelmaa, asiakkaan kanssa käydään aina henkilökohtaisesti läpi sitä, mikä Suomessa on sallittua ja mikä ei, Vesivalo sanoo.

Hanna Sipinen