Seksuaalirikosten määrässä ei piikkiä viime vuonna

12.1.2016 7:51

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu ei ole lisännyt raiskausrikoksia Kaakkois-Suomessa.

Suomessa on vellonut viime päivinä keskustelu ulkomaalaistaustaisten miesten tekemästä seksuaalisesta häirinnästä. Poliisin tilastojen valossa ilmiö ei ole rantautunut Etelä-Karjalaan.

Viime vuonna raiskausrikoksia kirjattiin Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen alueella 155. Vuonna 2014 vastaava luku oli 160, samoin vuonna 2013. Lukumäärissä ovat mukana myös lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset.

Rikosylikomisario Kari Hyyryläinen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että turvapaikanhakijoiden määrän kasvun vuoksi poliisi on lokakuun alusta pyrkinyt tilastoimaan erikseen rikokset, joissa epäiltynä on ulkomaalainen. Tämä ei tarkoita sitä, että epäilty on välttämättä turvapaikanhakija.

Tällaisia rikoksia on ollut lokakuun alun jälkeen yleisellä paikalla kaksi: yksi seksuaalinen häirintä ja yksi raiskauksen yritys.

Poliisille on tullut lisäksi joko välikäsiltä tai asianomaisilta tietoa tapauksista, joissa ulkomaalaistaustainen mies on huudellut tai seurannut naista. Tapaukset eivät ole kuitenkaan johtaneet rikosilmoitukseen. Joko asianomainen ei ole halunnut tehdä rikosilmoitusta, tai tapahtunut ei ole täyttänyt rikoksen tunnusmerkkejä.

— Alueellamme puhutaan ehdottomasti yksittäisistä tapauksista. En näe, että minkäänlaisesta ilmiöstä olisi kysymys, mutta toki kaikki tapaukset ovat liikaa, Hyyryläinen toteaa.

Hanna Sipinen