Rautjärven Harri Anttila haluaa itsehallintoalueille aitoa valtaa

12.1.2016 8:13
Kuva: Anssi Kemppinen
Harri Anttila
Harri Anttila

Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila toivoo maakunnille vahvaa roolia uuden aluehallinnon astuessa voimaan 2019.

— Pitkällä aikavälillä meille tulee tähän maahan tosiasiassa kaksitasoinen kunnallishallinto. Maakuntatason itsehallintoalueella pitäisi olla riittävästi omaa toimivaltaa ja mahdollisuuksia itse päättää toiminnastaan, Anttila sanoo.

Parin viikon päästä nähdään, mihin suuntaan lähdetään. Hallituksen selvitysmiehen Lauri Tarastin odotetaan kertovan tammikuun lopulla, mitä tehtäviä hän maakunnille siirtäisi. Tarastilla on hankkeessa vain selvitysmiehen rooli, mutta Anttila uskoo, että raportilla on iso vaikutus myös lopputulokseen.

Tarastilta odotetaan listaa niitä lakisääteisistä tehtävistä, jotka uusille itsehallintoalueille siirtyvät. Anttila odottaa kiinnostuksella myös linjausta siitä, kuinka vapaat kädet maakunnille jätetään muissa asioissa eli mitä maakunta voi tehdä omilla päätöksillään.

Etelä-Karjalassa asia kiinnostaa erityisesti toisen asteen koulutuksen osalta. Ammattikoulutuksesta huolehtii maakunnallinen kuntayhtymä, ja moni näkee sen siirtämisen maakunnalle luontevana.

— Toisen asteen koulutuksesta ei varmasti tule itsehallintoalueen lakisääteistä tehtävää, mutta onko sen siirto maakunnalle edes mahdollista. Se, kuinka tarkkaan maakunnan tehtävät rajataan, on iso kysymys.

Timo Laitakari