Kommentti: Niinistö, Haavisto vai musta hevonen?

12.1.2016 13:13

Presidentti Tarja Halosen ensimmäiseltä kaudelta kerrotaan juttua, jossa Halonen ja Yhdysvaltain silloinen presidentti George W. Bush baaritiskillä vertailivat mahdollisuuksiaan tulla uudelleen valituksi.

Kannatusasetelmat olivat kovin erilaiset. Kun Halonen totesi voittavansa kenet tahansa, joutui Bush vastaavasti myöntämään, että häviäisi kelle tahansa.

Kun vaalit vihdoin koittivat, niin molemmat kyllä voittivat. Halonen joutui kuitenkin vastaehdokkaansa Sauli Niinistön kanssa erittäin tiukoille. On arvioitu, että jos vaalit olisivat olleet muutamaakin viikkoa myöhemmin, olisi Niinistö voittanut. Bushilla meni vielä täpärämmäksi. Hän sai vähemmistön äänistä, mutta voitti ääntenlaskennan.

Niinistö on nyt samassa tilanteessa kuin Halonen yllä. Hän voittaisi kenet tahansa, jos vain asettuu ehdolle. Ilta-Sanomien julkaiseman (9.1.) mielipidemittauksen mukaan Niinistö hoitaisi homman jo ensimmäisellä kierroksella. Mikäli vaalit pidettäisiin nyt, hän saisi 65 prosenttia äänistä.

Ehdokkaaksi asettautumisen lisäksi toinen merkille pantava seikka on tuo ”nyt”. Vaaleihin on vielä kaksi vuotta ja siinä ajassa ehtii tapahtua paljon. Esimerkiksi se, että muut puolueet asettavat omat ehdokkaansa ja aloittavat oman kampanjansa. Se väkisin syö Niinistön lukemia. Tuskin ne silti voittoa häneltä veisivät.

Yllätyksille on silti varattava mahdollisuus. Vuoden 1994 vaaleissa Elisabeth Rehn (r.) teki nousunsa aivan lopussa, eikä Martti Ahtisaarestakaan (sd.) vielä paljoa tiedetty kahta vuotta ennen vaaleja. Viime kerralla vihreitten Pekka Haavisto menestyi paremmin kuin kukaan olisi osannut arvata.

Haavisto on IS:n mittauksessa nytkin korkealla, jopa johdossa siinä vaihtoehdossa, jossa Niinistö ei ole mukana. Ottaako hän nyt revanssin ja nousee Mäntyniemen isännäksi?

Jotenkin en jaksa uskoa Haaviston menestykseen, sillä Suomi ja maailma ovat nyt eri tilanteessa. Turvapaikanhakijoiden tulva yhdessä yhä vain jatkuvan taantuman ja työttömyyden kanssa on koventanut ja jakanut suomalaista mielipideilmapiiriä. Suvaitsevaisuutta puheissaan ja teoissaan toteuttavalla Haavistolla ei ehkä nyt ole kysyntää maan johtoon. Hänellä on paljon kannattajia, mutta ”reaalipolitiikkaa” edustava ehdokas menestynee parhaiten.

Haaviston takana lymyävät seuraavina pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja entinen puhemies Eero Heinäluoma (sd.). Sipilän ongelma on hallituspolitiikka, jossa hän ehtii ryvettyä kunnolla ennen presidentinvaaleja. Heinäluoman osakkeet ovat nousussa, mutta mikään kansanvillitsijä hän ei ole. Muut puoluejohtajat ja poliitikot ovat tässä vaiheessa vielä ynnä muuta -sarjaa.

Jos Niinistö ei jatka, menee peli jännäksi. Mustalle hevosellekin voi olla silloin tilaa.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@esaimaa.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.