Autoilu lumimyräkässä ei ole herkkua - lue tästä Liikenneturvan vinkit talviajoon

12.1.2016 11:26
Kuva: Katri Ikävalko

Torstai-iltaan jatkuva lumimyräkkä tuntuu myös ratin ja penkin välissä.

Ajon turvallisuuteen voi vaikuttaa ennakoinnilla ja varautumisella. Oikea tilannenopeus, kunnon turvaväli ja maltillinen ajotapa ovat ensiarvoisen tärkeitä, kun keliolosuhteet huonontuvat tien päällä, muistutetaan Liikenneturvasta.

Lumimyräkässä ajamisen ennakointi alkaa pienillä teoilla. Auton lumiharja on turvallisuusvaruste, ja ennen tien päälle lähtemistä on putsattava auto lumesta myös katolta, ettei kinos luisu voimakkaassa jarrutuksessa tuulilasille. Myös ajovalot on putsattava, ja takavalot etuvaloja useammin, koska lumi muuraa takavalot helposti umpeen.

Lumituisku saattaa iskeä kesken matkan. Tällöin viisainta on ajaa turvallista nopeutta ja keskittyä auton hallintaan. Turvavälin edellä ajavaan on oltava riittävä, sillä edestä ajavasta autosta pöllyävä lumi tekee näkyvyyden melko lailla olemattomaksi.

Lumimyräkässä ei ole mitään järkeä lähteä ohittamaan edellä ajavaa. Moni lumisen ajokauden onnettomuuksista tapahtuu ohitustilanteessa, jossa näkyvyys on heikko tai auto lähtee heittelehtimään.

Lumipyryssä pyryttävä lumi kerää kaistojen väliin kasautumia, jolloin valpas ohjaaminen on tarpeen.

Lumisella kelillä jarrutusmatka pitenee. Jos ajaa 80 kilometrin tuntivauhtia, tarvitsee pysähtymiseen lähes 50 metriä pidemmän matkan kuin kesällä. Ajallisesti tämä tarkoittaa neljää sekuntia.

Kovassa lumipyryssä kaukovaloilla ei pitkälle pötkitä, sillä valon heijastuminen voi luoda niin sanotun valoverhon. Kovassa pyryssä tulisi käyttää ensisijaisesti lähivaloja ja laskea ajonopeutta näkyvyyden vaatimalle tasolle.

Lumisessa kelissä ajavan kannattaa muistaa, että myös tienpito painii myräkän kanssa. Aura-auto ei ehdi kaikkialle samanaikaisesti ja aina jotkut joutuvat odottamaan auraamista kauemmin kuin toiset. Matkaan on varattava aikaa ja hermoja. Ei ole lumisateen vika, jos ei osaa lähteä ajoissa.

Kaukaa viisas autoilija ottaa mukaan matkalle myös lämmintä vaatetta ja lumilapion. Kunnolliset talvikengät pitävät varpaat lämpiminä, jos auton renkaita joutuu lapioimaan esiin kinoksesta.

Jos lunta tupruttaa jo ennen matkaan lähtöä taivaan täydeltä, kannattaa miettiä, onko todella tarpeellista lähteä tien päälle juuri nyt. Aina voi odottaa parempaa ajankohtaa matkaan lähdölle.

Marjo Latvanen