Älä laita paleltunutta puhelinta uuniin tai lataukseen

12.1.2016 22:22
Kuva: Sari Tauru
Älypuhelin saattaa talvella kylmettyä ja lopettaa toimintansa. Lämmittely sisällä auttaa yleensä ilman sen kummempia kommervenkkejä.
Älypuhelin saattaa talvella kylmettyä ja lopettaa toimintansa. Lämmittely sisällä auttaa yleensä ilman sen kummempia kommervenkkejä.

Pakkasella älypuhelimet ja tablettitietokoneet jäätyvät helposti taskuissa ja laukuissa. Vika on usein vain hetkellinen, ja laitteet palautuvat käyttökuntoon itsestään.

— Puhelin tai tabletti viedään sisälle kuivumaan ja lämpenemään hitaasti, ei se yleensä tarvitse sen kummempia keinoja palautuakseen toimintakuntoon, Janne Autio Kotkan Omenahuollosta kertoo.

— Laitetta ei saa missään tapauksessa laittaa uuniin tai lämmittää muillakaan keinoin. Niitäkin on nähty. Uunilämmityksen jälkeen älypuhelimelle tai tabletille ei todennäköisesti ole enää mitään tehtävissä, Autio lisää.

Myöskään mykän ja mahdollisesti kostuneen puhelimen latausta ei suositella.

— Kylmettynyt puhelin kerää kosteutta sisäänsä, jolloin latauksesta voi seurata oikosulkuja. Pintaan kerääntynyt kosteus kannattaa pyyhkiä pois, Autio sanoo.

Hän neuvoo sijoittamaan puhelimen ulkoilun ajaksi vaatekerrosten väliin.

— Jos puhelin on liian lähellä ihoa ja ihminen hikoilee, puhelin kastuu. Jos puhelin taas on liian lähellä ulkoilmaa, se jäätyy. Kerrospukeutumisessa puhelimelle on hyvä paikka kerrosten välissä.

Marja Luumi