Tekijänoikeuskirjeet kummastuttavat Lappeenrannassa — "ei varsinainen huijauskirje"

11.1.2016 15:25 | Päivitetty: 11.1.2016 19:10

Monet lappeenrantalaiset ovat viime viikolla saaneet postia tekijänoikeuksien rikkomisesta. Kirjeen vastaanottajan väitetään ladanneen verkosta luvattomasti jonkin elokuvan, ja kirjeessä tarjotaan mahdollisuutta maksaa 599 euron korvaus tekijänoikeusrikkomuksesta.

Kirjeet on lähettänyt tanskalainen asianajotoimisto.

Facebookin Lappeenranta-ryhmässä on käyty vilkasta keskustelua kirjeistä. Ihmetystä ovat herättäneet esimerkiksi puutteelliset yhteystiedot, korvaussumma ja etenkin se, etteivät kirjeiden vastaanottajat ole ladanneet väitettyä elokuvaa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Jari Suurla on nähnyt vain suomalaisen asianajajan lähettämiä huomautuksia tekijänoikeusrikkomuksista.

— Kyseessä ei ole varsinainen huijauskirje. Ongelmana on se, että kirje on voinut mennä ihmisille, joilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Suurlan mukaan kuluttajaa huijataan tyypillisesti tilausansalaskuilla.

— Eli tilataan ilmainen näyte tai jokin halpa erä, ja lasku onkin jotain aivan muuta, kuin mitä on markkinoinnissa luvattu, Suurla sanoo.

Suuria määriä postia saavia yrityksiä puolestaan yritetään huijata valelaskuilla. Valelasku voi näyttää päällisin puolin rehelliseltä, mutta todellisuudessa siinä laskutetaan palvelusta, jota yritys ei ole tilannut.

Kuluttajille valelaskuja ei kovin usein lähetetä.

— Kuluttaja kyllä tietää, jos hän ei ole oudosta firmasta mitään tilannut, Suurla toteaa.

Hanna Sipinen