Lappeenrantalainen Ella Ruotsalainen ei anna pyörätuolin hidastaa

10.1.2016 6:26 | Päivitetty: 12.1.2016 11:18
Kuva: Marleena Liikkanen
Ella Ruotsalainen harrastaa crossfitiä, uintia ja sulkapalloa.
Ella Ruotsalainen harrastaa crossfitiä, uintia ja sulkapalloa.

Lappeenrantalainen Ella Ruotsalainen seisoi keskeneräisen talon parvekkeella vuonna 2004.

Hän puhui puhelimessa ja nojasi epähuomiossa väliaikaiseen kaiteeseen. Kaide petti. Ruotsalainen putosi, mursi selkärankansa ja halvaantui vyötäröstä alaspäin.

Nykyään Ruotsalainen, 22, harrastaa crossfitiä, uintia ja sulkapalloa. Hän voitti vammaissulkapallon suomenmestaruuden vuonna 2015. Voitto avasi tien maailmanmestaruuskilpailuihin Lontooseen.

Lontoon kisamenestys osoittautui oletetuksi, mutta kokemus oli kullanarvoinen.

— Turpaan siellä tuli, aasialaiset kilpailijat olivat kovia. Aion treenata enemmän ensi syksyn EM-kilpaluihin.

Sulkapalloa Ruotsalainen kokeili ensimmäisen kerran viitisen vuotta sitten. Silloin hänellä ei ollut muita urheiluharrastuksia, joten sulkapallo vei mukanaan.

Ruotsalainen on saanut taistella omien oikeuksiensa puolesta niin urheilussa kuin koulutuksessakin. Peruskoulun jälkeen hän haaveili vaatetusalan opinnoista. Saimaan ammattiopisto Samposta ilmoitettiin, että koulutus ei sovi vammautuneelle.

— Kiersimme henkilökunnan kanssa katsomassa paikkoja. He osoittelivat välineitä ja hokivat, että tuotakaan sinä et pysty vamman takia käyttämään.

Suuria teollisuusompelukoneita ei pystynyt käyttämään liikuttamatta jalkoja. Ruotsalaisen opiskelu olisi vaatinut koululta erityisjärjestelyjä, mikä ei käynyt päinsä.

— Lisäksi minulle sanottiin, että nämä asiakastyöt ovat ihan oikeille ihmisille. Se oli aika tyrmistyttävää.

Ruotsalainen teki kohtelusta valituksen Kynnykseen, joka on vammaisten oikeuksia hoitava järjestö. Valituksen jälkeen koulu alkoi järjestellä asioita niin, että Ruotsalainen pääsi aloittamaan sisustus- ja tekstiiliartesaanin koulutuksen.

Kangaspuut ja ompelukoneet on viritetty niin, että niitä voi käyttää pelkillä käsillä. Ompelukone ompelee napista painamalla, ja kangaspuiden sisään on asennettu pienet käsikangaspuut.

Myös oman turvallisuuden puolesta on pitänyt taistella. Tavallinen pyörätuoli ei sopinut yhteen vauhdikkaiden urheiluharrastusten kanssa. Ruotsalainen mursi sääriluunsa kaksi kertaa pelatessaan sulkapalloa.

Lähes puoli vuotta hän haki tukijärjestöiltä raha-avustusta, jolla voisi ostaa urheiluun tarkoitetun pelipyörätuolin. Viimein lokakuussa Tukilinja myönsi Ruotsalaiselle avustuksen.

Ruotsalainen kuvailee rahoituksen hakemista tappelemiseksi. Tarve piti perustella hyvin.

— Joillekin myönnetään vain puolet pyörätuolin hinnasta, mutta minä sain kokonaan. Ostin pyörätuolin käytettynä.

Lontoon MM-kisoihin pelipyörätuoli ei kerennyt. Se on kuitenkin osoittautunut korvaamattomaksi urheilussa.


Juttua muokattu klo 14.30: korjattu onnettomuuden tapahtumisvuosi.

Sanna Ihalainen