Etelä-Karjalan kyläladut vielä osin hakusessaan

10.1.2016 9:07
Kuva: Mika Stradén
Suurin osa Etelä-Karjalan laduista löytyy Metsähallituksen Retkikartta.fi-palvelusta.
Suurin osa Etelä-Karjalan laduista löytyy Metsähallituksen Retkikartta.fi-palvelusta.

Retkikartta.fi -palvelu tarjoaa nyt Etelä-Karjalan hiihtäjille tietoa laduista yhdestä paikasta. Kaikkia maakunnan hiihtolatuja sieltä ei kuitenkaan löydy.

Hanna Ollikainen Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiöstä kertoo, että kunnilla on ollut monenkirjavia käytäntöjä latukartoissaan. Esimerkiksi Lappeenrannan ja Imatran latukartat ovat löytyneet kaupunkien verkkosivujen karttapalveluista. Monissa Etelä-Karjalan kunnissa kartat ovat olleet verkkosivuilla latukohtaisina pdf-tiedostoina.

Retkikartta.fi-palvelua varten verkkoon ladatut ladut valittiin Ollikaisen mukaan yhteistyössä kunkin kunnan kanssa, ja esimerkiksi Lappeenrannan liikuntatoimi halusi verkkoon vain kaupungin ylläpitämiä latuja. Lappeenrannan kylälatuja palvelusta ei löydy.

— Ilman niitä Lappeenranta näyttää vähän tyhjältä. Itsekin ajattelen, että kyläladut voisi laittaa kartalle. Ehkä jos hiihtäjiltä tulee sellaisia toivomuksia, kaupunki miettii asiaa uudelleen, Ollikainen sanoo.

Myöskään Lappeenrannan jäälatuja palvelusta ei vielä löydy.

Kylälatuja puuttuu myös esimerkiksi Ruokolahden osalta. Joissain kunnissa, kuten Parikkalassa, koko latuverkosto löytyy verkkopalvelusta.

Latujen kunnosta palvelu ei kerro, mutta halutessaan kunta voi laittaa ladun kuvaukseen linkin omille sivuilleen, jossa on tarkemmat tiedot esimerkiksi lumitilanteesta.

Juho Maijala, Leena Sallinen