Avioeron hinta tuplaantui

10.1.2016 7:07

Avioero saattaa tunnetusti tulla kalliiksi. Vuodenvaihteen hinnankorotus takaa sen, että ainakin avioeron hakeminen tulee käräjäoikeudessa kaksi kertaa kalliimmaksi kuin viime vuonna.

Avioerohakemusten ensimmäisen vaiheen maksu tuplaantui sadasta eurosta kahteen sataan ja toinen hakuvaihe maksaa nyt aiemman 60 euron sijaan 100 euroa. Kun koko haku maksoi viime vuonna 160 euroa, hinta on nyt 300 euroa.

Mitään varsinaista ruuhkaa hinnankorotus ei loppuvuodeksi Etelä-Karjalan käräjäoikeuteen aiheuttanut. Joulukuussa käräjäoikeuteen Lappeenrannan ja Imatran kanslioissa jätettiin yhteensä 40 avioerohakemusta, kun koko vuoden määrä oli 415. Edellisvuonna joulukuussa jätettiin 28 hakemusta.

— Ei se erohakemuksen hinta varmaan paina näissä asioissa asioissa mitään, kun erossa kysymys saattaa olla vaikka satojen tuhansien arvoisesta talosta, Sammonlahden kirkkoherra Juha Eklund muistuttaa.

Taloudellisesti kireät ajat näkyvät työttömyyden kasvun lisäksi myös työelämän paineiden kasvuna, jotka koettelevat Eklundin mielestä rankasti myös perhe-elämää ja avioliittoja.

— Työelämän vaatimukset käyvät yhä kovemmiksi. Ihmiset tekevät pitkää päivää, paljon matkatöitä ja joutuvat paikkaamaan muita, kun henkilökuntaa on vähennetty.

— Siinä käy usein niin, että töistä kotiin tulee uupuneita ihmisiä, jotka eivät enää jaksa normaalisti hoitaa perhe-elämää. Ehkä ero koetaan joskus helpottavaksi ratkaisuksi, mutta yleensä ne ongelmat jäävät, Eklund sanoo.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden viime vuoden avioerohakemuksista 276 jätettiin Lappeenrannan ja 139 Imatran kansliaan.

Imatralla hakemuksia oli 30 enemmän kuin vuonna 2014, Lappeenrannassa hakemuksia oli parikymmentä vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Perinteisesti avioeroja hakumäärä hieman kasvaa ja pyhien jälkeen. Joulun jälkeen tilastoissa näkyy yleensä muutamia hakemuksia tavallista enemmän.

Jarmo Hämäläinen