Venäjä pisti vodkatehtaan polvilleen — armenialaisten viinatehdas Saimaan rannalla etsii uusia markkinoita ja tuotteita

9.1.2016 6:47
Kuva: Tuuli Truhponen
Saimaa Beveragesin päätuote on Saimaa-vodka, jota valmistetaan sekä kalliimpana luomuversiona että edullisempana perinteisenä versiona.
Saimaa Beveragesin päätuote on Saimaa-vodka, jota valmistetaan sekä kalliimpana luomuversiona että edullisempana perinteisenä versiona.

Venäjän-viennin romahtaminen pisti Saimaan rannalla Lappeenrannassa sijaitsevan Saimaa Beverages -vodkatehtaan polvilleen. Venäjä kielsi osana pakotepolitiikkaa alkoholituonnin EU-maista.

Parisen vuotta sitten sata prosenttia Saimaa Beveragesin tuotannosta vietiin Venäjälle, nyt Venäjän osuus on pyöreät nolla prosenttia.

Yhtiö on ollut viime vuodet raskaasti tappiollinen ja myös konkurssiuhan alla, mutta odottaa alkaneelta vuodelta parempaa tulosta.

Entisessä Chymoksen likööritehtaassa toimiva Saimaa Beverages on joutunut etsimään Venäjän tilalle kokonaan uudet markkinat. Yhtiön tuotteita viedään tällä hetkellä 17 maahan, joista puolisen tusinaa on EU:ssa. Yksi uusista markkinoista on nykyisten omistajien kotimaa Armenia.

Saimaa Beveragesin omistajiksi tulivat vuonna 2014 armenialaiset liikemiesveljekset Sargis ja Ervand Tarverdjan. Ennen Tarverdjaneja yhtiö oli venäläisomistuksessa vuodesta 2004 lähtien, mutta yhtiön hallituksessa on pitkään ollut myös armenialaisia.

Tarverdjanit ovat kotimaassaan tunnettuja ja merkittäviä alkoholin- ja mehuntuojia sekä -valmistajia.

Lue lisää lauantain painetusta lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta

Outi Salovaara