Talvirenkaiden käyttöpakko voi lieventyä

9.1.2016 6:03
Kuva: Marleena Liikkanen
Pallon Renkaan yrittäjä Petri Lahtinen odotteli loppiaisen alla asiakasta talvirenkaan vaihtoon. Monet ajavat syksyn sulilla vanhoilla talvirenkailla ja vaihtavat alle uudet vasta lumien tultua.
Pallon Renkaan yrittäjä Petri Lahtinen odotteli loppiaisen alla asiakasta talvirenkaan vaihtoon. Monet ajavat syksyn sulilla vanhoilla talvirenkailla ja vaihtavat alle uudet vasta lumien tultua.

Talvirenkaiden käyttö saattaa tulevaisuudessa olla pakollista vain talvisäillä. Liikenne- ja viestintäministeriö sorvaa uuteen tieliikennelakiin pykälää, joka toteutuessaan jättäisi talvirenkaiden käytön kuljettajan harkinnan varaan.

Ehdoton pakko käyttää talvirenkaita koko maassa joulu—helmikuussa loppuisi.

— Talvirenkaita pitäisi käyttää silloin, kun keli tai sää sitä edellyttää, liikenneneuvos Kari Saari lakia valmistelevasta työryhmästä toteaa.

Tavoitteena on saada laki eduskunnan käsittelyyn tämän vuoden syksyllä. Voimaan se voisi tulla aikaisintaan vuonna 2017, mutta todennäköisesti myöhemmin.

Uudistukselle on Saaren mukaan kaksi pääsyytä: vaikeus ennakoida säitä laajassa Suomessa sekä norminpurku. Mustina talvina nastat kuluttavat teitä eikä niistä ole hyötyä.

— Sääntely ei ole enää tätä päivää. Aikansa eläneestä laista on syytä siirtyä pragmaattisempaan, Saari sanoo.

Saari uskoo, että ihmisillä on järkeä toimia turvallisuus edellä: epävarmalla kelillä alle vaihdettaisiin talvirenkaat.

Kaikki eivät tätä usko. Esimerkiksi Pallon Renkaan yrittäjän Petri Lahtisen mukaan ihmiset venyttävät renkaiden vaihtoa nytkin äärirajoille.

— Ellei olisi selkeää rajaa, kesärenkailla mentäisiin niin pitkälle kuin suinkin mahdollista, ja onnettomuudet lisääntyvät, Lahtinen arvioi.

Samaa mieltä on ylikomisario Jari Strengell Kaakkois-Suomen poliisista.

— Ellei ole pakkoa, joku harkitsee asian niin, ettei koko talvena tarvitse talvirenkaita, että ajaa vain valtateillä tai sulalla, Strengell povaa.

Mustat syksyt ovat saaneet autoilijat jo muuttamaan käyttäytymistään. Lappeenrannan Rengaspalvelun yrittäjä Petteri Pöllänen kertoo, että syksyllä autoihin vaihdetaan nykyisin paljon alle huonoja talvirenkaita.

— Ei raatsita pistää uusia sulalla kelillä, hän toteaa.

Pölläsen mielestä järjenkäyttöä olisi syytä laajentaa ja kirjata joustovara lakiinkin.

Liikenneopettaja Pia Joensuu puolestaan katsoo, että ihmisten vastuuntuntoa voisi kasvattaa, jos nämä saisivat itse päättää enemmän asioistaan.

Seija Hackman