Saimaan hylyt -työryhmä haluaa Saimaalle lisää hylkyjen etsinnästä kiinnostuneita sukeltajia ja luotaajia

9.1.2016 18:01 | Päivitetty: 9.1.2016 18:16
Kuva: Ismo Marttinen
Taipalsaaren Kangas-Teljon hylky löytyi viime kesänä saaren pohjoisosan koillisrannalta. Sen löysi Kimmo Vertanen.
Taipalsaaren Kangas-Teljon hylky löytyi viime kesänä saaren pohjoisosan koillisrannalta. Sen löysi Kimmo Vertanen.
Ismo Marttinen kävi kuvaamassa Kangas-Teljon hylyn. Kuvausolot olivat erinomaiset. Valoa oli runsaasti, eikä Saimaan vesikään ollut erityisen sameaa.
Museovirasto tuli tutkimaan Lappeenrannan Karhusaaren eteläistä hylkyä talvella 2010.
Ismo Marttinen sukelsi Lappeenrannan Karhusaaren eteläiselle hylylle huhtikuun alkupäivinä 2009. Silloin vahvaa jäätä oli vielä puolisen metriä.
Rapu tutki omalla tontillaan Karhusaaren eteläistä hylkyä

Järviarkeologiaa harrastava Saimaan hylyt -työryhmä on Lappeenrannasta käsin etsinyt menestyksekkäästi hylkyjä, sekä sukeltamalla että viistokaikuluotainta käyttämällä.

Työryhmän jäsenet ovat myös dokumentoineet hylkyjä sekä saaneet löytäjiltä ilmoituksia. Ryhmä on tehnyt tiivistä yhteistyötä Museoviraston kanssa.

— Me olemme tehneet Saimaalla vasta pienen pintaraapaisun. Tutkittavaa riittää runsaasti. Me toivomme, että yhä useampi kiinnostuu Saimaan historiasta ja ryhtyy etsimään hylkyjä, Pentti Kokki sanoo.

Saimaan hylyt -ryhmä järjesti lauantaina seminaarin purjehduskeskus Wilmanrannassa Lappeenrannan Linnoitusniemessä. Siellä esiteltiin ryhmän tutkimuksia ja Saimaan historiaa sekä yritettiin innostaa sukeltajia hylkyharrastukseen.

Kokki kertoo, että ryhmän etsinnät ovat viime aikoina suuntautuneet Taipalsaaren Solkein ja Savitaipaleen Kärnäkosken vesille. Taipalsaaren Umianlahden (Umianlammen) suulta ilmoitetun hylyn tutkimukset on aloitettu ja jatkuvan tänä vuonna.

Saimaan hylyt -työryhmä on perustanut  nettisivut.

 

Järviarkeologia ja hylkyjen etsintä soveltuu ainakin kustannustensa puolesta parhaiten kimppaharrastukseksi.

Tyydyttävän viistokaikuluotaimen saa Pentti Kokin mukaan neljällä tuhannella eurolla. Sukeltajan varusteet kursseineen kaikkineen maksavat Ismo Marttisen mukaan pari tuhatta euroa.

Lue lisää sunnuntain lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta

 

 

 

Saimaan hylyt -työryhmä

Ryhmän ytimen muodostavat Pentti Kokki, Kari Lappalainen, Ismo Marttinen, Matti Luoma ja Ilari Vilmari. Ryhmä toimii urheilusukellusseura Saimaan norppien  rinnalla.

Työryhmä on löytänyt muun muassa Lappeenrannasta Karhusaaren eteläisen hylyn ja Mikonsaarenselän hylyn sekä tuonut esiin Taipalsaaren Kangas-Teljo -saaren ja Myllärisen Marjo -saaren hylyt.

Työryhmä toi julki Kivitaipaleen (Kutilan) kanavan suunnitelman 1860-luvulta sekä varasuunnitelman Tullisalmen perkaamisesta. Tullisalmi ei ollut luonnostaan kulkukelpoinen.

Ilpo Leskinen