Antaa pakkasen paukkua, kuusituholainen kirjanpainaja ei siitä hätkähdä

8.1.2016 22:02

Kuusituholainen kirjanpainaja ei pakkasista hätkähdä.

— Pahoin pelkään, etteivät kirjanpainajat vielä tästä kelistä kärsi, sanoo metsänhoidon asiantuntija Pekka Kuitunen metsäkeskuksesta.

Kirjanpainajat talvehtivat pääasiassa karikekerroksessa puiden juurilla noin viiden sentin syvyydessä. Näissä lukemissa paukkuva pakkanen ei vielä ulotu kirjanpainajia häiritsevästi maakerroksiin, vaikkei lunta eristeenä olekaan.

Metsäntutkimuslaitoksen tekemien tutkimusten mukaan kirjanpainajakuoriaisten kuolleisuus 30 asteen pakkaslukemissa on noin 58 prosenttia. Samassa tutkimuksessa havainnoitiin, että noissa pakkaslukemissa maaperän lämpötila ilman lumen eristämää suojaa viiden sentin syvyydessä on noin 17 pakkasastetta.

— Pakkasta pitäisi olla rankasti enemmän, että maaperän lämpö laskisi niin alas että siitä olisi kuoriaisille haittaa.

Kuoriaisten fysiologia edesauttaa selviytymistä. Kirjanpainajissa ei ole juurikaan ruumiinnesteitä, mitkä jäätyvät ja aiheuttavat kuoriaisen kuoleman.

Tilanne kirjanpainajarintamalla on silti edellisvuosia helpompi. Syynä on kylmä kesä, joka ei edesauttanut kuoriaiskannan lisääntymistä.

Viileä ja sateinen alkukesä rajoitti kantojen kehittymistä, eikä loppukesän hellejakso ehtinyt auttaa kuoriaisten lisääntymistä.

Olli-Pekka Härmä