Keskussairaalan päivystys ruuhkautui, vaikka paleltumavammat puuttuvat

7.1.2016 20:56
Kuva: Kai Skyttä
Kireä pakkanen altistaa paleltumavammoille, mutta niiden hoitamisessa ei yleensä tarvita lääkärin apua.
Kireä pakkanen altistaa paleltumavammoille, mutta niiden hoitamisessa ei yleensä tarvita lääkärin apua.

Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystys on ruuhkautunut pahoin tammikuun ensimmäisellä viikolla. Tilanne on samanlainen Armilan terveysasemalla.

Kireällä pakkaskaudella ei ole mitään tekemistä ilmiön kanssa, vaan ihmiset pyrkivät lääkäreiden ja hoitajien vastaanotoille tavanomaisten vaivojen vuoksi. Monissa tapauksissa käynnin taustalla olevaa sairautta voitaisiin hoitaa pelkin kotikonstein.

— Odottamisen raja näyttää tulleen monella vastaan. Kun avoterveydenhuollon aikoja ei ole tarjolla, ihmiset hakeutuvat lopulta päivystykseen, Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksen toimintayksikön esimies Anne Saltiola arvioi.

Pakkanen voi aiheuttaa paleltumavammoja tai pahentaa hengitystieoireita. Yhtään paleltumaa ei toistaiseksi ole tullut keskussairaalaan tai Armilaan hoidettavaksi, eikä hengitysvaikeuksista kärsivien määräkään ole kasvanut tavanomaisesta.

Saltiola toivoo, että ihmiset soittaisivat päivystykseen ennen saapumistaan. Näin asiakkaalle voitaisiin varata vastaanottoaika pahimman ruuhkan ulkopuolelta, eikä kenenkään tarvitsisi odottaa kohtuuttoman pitkään täpötäysissä odotushuoneissa.

Lue lisää päivän lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta

Anne Kokkonen