Joutsenon räjähdyksen syy oli todennäköisimmin rikki mennyt paineventtiili

7.1.2016 12:49 | Päivitetty: 7.1.2016 13:57
Kuva: Sari Tauru
Puu palaa ja lämmittää niin kauan kuin sitä riittää. Siksi ylikuumenemisen vaara on suurempi kuin vaikkapa öljyllä lämmitettäessä.
Puu palaa ja lämmittää niin kauan kuin sitä riittää. Siksi ylikuumenemisen vaara on suurempi kuin vaikkapa öljyllä lämmitettäessä.

Joutsenon tiistaisen keskuslämmityskattilan räjähdyksen syy oli mitä todennäköisimmin rikki mennyt ylipaineventtiili. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen mukaan oikein muutakaan syytä räjähdykselle ei voi olla.

— Jos varoventtiili toimii, sen pitäisi toimia, vaikka kattilaa lämmitettäisiin liikaakin. Jos se ei toimi, vesi pääsee kuumenemaan liikaa ja voi käydä näin, Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle toteaa.

Venttiiliviat tulevat esiin yleisimmin kovilla pakkasilla, kun kattilaa joudutaan lämmittämään enemmän. Puulämmitteisessä kattilassa ei ole termostaattia, joka esimerkiksi öljyllä lämmitettäessä säätelee öljyn polttamista.

Westerstråhle ei muista, milloin Etelä-Karjalassa olisi viimeksi sattunut tällainen tapaus. Koko maassa niitä sattuu harvakseltaan.

Joutsenon rähähdys sattui tiistaina iltapäivällä maatilalla Nyrkköläntien varrella. Vesikattilan ulkokuori räjähti aiheuttaen talossa paljon tuhoa. Paineaalto repi kerroksessa paikaltaan esimerkiksi ovet ja lennätti ne pihalle. Yksi henkilö loukkaantui lievästi.

Puukeskuslämmityksiä on Suomessa paljon varsinkin maaseudulla. Järjestelmiä on monenlaisia, eikä kaikissa vanhimmissa tai itse rakennelluissa välttämättä ole varoventtiiliä ylipaineen varalle.

— Jokainen järkevä ihminen kyllä pitää huolen, että sellainen on, arvioi paloesimies Mikko Tuura, joka itsekin lämmittää puulla.

Joissakin järjestelmissä varoventtiilin toimivuutta on mahdollista testata, mutta ei kaikissa. Paras tapa estää vaaratilanteet on huollattaa laitteet määräajoin.

Seija Hackman