Jarkko Nieminen sai tennisuraltaan kaiken – ”No, ehkä olisi stoppareita voinut harjoitella enemmän”

4.1.2016 10:00
Kuva: Kai Skyttä
Yleisö seurasi, kun Jarkko Nieminen antoi näytösottelussa karvapallolle kyytiä Patrik Niklas-Salmista vastaan Savitaipaleen tennishallissa.
Yleisö seurasi, kun Jarkko Nieminen antoi näytösottelussa karvapallolle kyytiä Patrik Niklas-Salmista vastaan Savitaipaleen tennishallissa.

Mittavan tennisuransa Roger Federeriä vastaan marraskuussa näyttävästi päättäneelle Jarkko Niemiselle ei jäänyt uraltaan mitään hampaankoloon, vaikka monet kaipasivatkin häneltä enemmän turnausvoittoja.

— Omasta mielestäni sain tästä varresta aika maksimin irti. Yritin joka päivä kehittyä ja tein ratkaisuja sen mukaan. Käytin kaikki lailliset keinot siihen, että minusta tulisi mahdollisimman hyvä tennispelaaja, Nieminen sanoo.

— No, ehkä olisi stoppareita voinut harjoitella enemmän. Ja jos aloittaisin nuorena, niin syöttöä enemmän. Mutta nämä ovat jälkiviisasteluja.

Tenniseläkeläiseksi itseään tituleeraavalla Niemisellä on työmielessä mietintämyssy päässä. Muuten eläkeläiseksi hän ei aio vielä 34-vuotiaana ryhtyä.

Pelikentilläkin Nieminen saatetaan nähdä Suomen Davis Cup -joukkueessa.

— Olen sanonut, että jos kelpaan, niin ihan mielelläni pelaan vielä varsinkin kotiotteluissa, vaikka kisoja en muuten enää pelaakaan. Jos kapteeni ja joukkue minut haluavat mukaan, niin tottakai laitan silloin itseni kuntoon ja pelaan tosissani.

Joskus tulevaisuudessa häntä saattaisi kiinnostaa myös Davis Cup -kapteenin tehtävät.

— Se on sellainen työjuttu, jota varmasti joku päivä haen, mutta valinnan tekevät muut.

Urallaan Nieminen kohosi nopeasti Suomen kaikkien aikojen tennispelaajaksi. Parhaimmillaan kaksinpelin maailmanlistalla 13:nneksi yltänyt, kaksi ATP-turnausta voittanut ja Grand Slam -turnauksissa kolmesti puolivälieriin edennyt maskulainen myöntää, että valmentaminen kiinnostaa myös jonkin verran.

— Täytyy katsoa. Varmaan jollakin tavalla tulen olemaan lajin parissa. En osaa sanoa, onko se kokopäiväistä valmennustyötä vai jotain muuta.

Sunnuntaina Nieminen ja Suomen tenniksen tulevaisuuden toivoihin lukeutuva Patrik Niklas-Salminen vierailivat Savitaipaleella. Nuorten ja vähän vanhempienkin tennisihmisten kuumeisesti odottama vierailu oli pitkän pohjatyön tulos, joka saatiin nyt toteutumaan.

— Normaalisti en olisi voinut päiväksi tänne tulla. Tähänkin vuodenaikaan olisin ollut Australiassa. Treenit ja muut olisivat painaneet päälle, Nieminen sanoi.

Kalle Sipiläinen