Oletko varautunut paukkupakkasiin? Katso tästä, mitä on hyvä muistaa!

3.1.2016 15:25
Kuva: Kimmo Seppälä
Jos talossasi on varaava takka tai leivinuuni, sitä kannattaa nyt käyttää.
Jos talossasi on varaava takka tai leivinuuni, sitä kannattaa nyt käyttää.

Kovilla pakkasilla energiankäyttö lisääntyy. Motiva muistuttaa, että energiaa voi ja sitä kannattaa pakkasillakin käyttää järkevästi ja tehokkaasti. Katso muistilista tästä!

Alenna huonelämpötilaa siellä, missä ei oleskella. Varastoissa, vierashuoneissa ja porraskäytävissä lämpötilaksi riittää 7—12 astetta.

Käytä puuta lisälämmönlähteenä. Varaavaa takkaa tai leivinuunia kannattaa lämmittää jo ennen kovia pakkasia. Puulla lämmittäminen kannattaa erityisesti sähkölämmitteisissä taloissa.

Älä käytä ilmalämpöpumppua kovimmilla pakkasilla. Pumppu tuottaa silloin lämpöä vain saman verran kuin kuluttaa sähköä. Laitteiden toimintakyvyssä on suuria eroja. Sammuta pumppu, kun pakkasta on 15—20 astetta.

Vältä lisälämmittimien käyttöä. Jos tarvitset lisälämmitintä, on talon lämmitysjärjestelmässä tai talossa jotain vialla. Suositeltava asuinhuoneen lämpötila on 20—22 astetta. Sisälläkin kannattaa pukea päälle kunnon vaatteet.

Älä hukkaa lämpöä. Vältä tuuletusta kovimmilla pakkasilla. Sälekaihtimet ja verhot ikkunan edessä ainakin öisin vähentävät lämmönhukkaa yhden ikkunalasin verran. Verhoilla tai huonekaluilla ei kannata peittää lämmityspattereita eikä patterin termostaattia.

Sammuta valot ja sähkölaitteet. Sammuta aina tarpeettomat valot. Koristevalot kannattaa sammuttaa yöksi ja valoisaksi ajaksi.

Sähkösauna kannattaa pitää päällä vain tarpeellisen lämmityksen ja käytön ajan.

Älä lutraa. Käytä lämmintä vettä säästeliäästi, sillä käyttöveden lämmitys vie viidenneksen kodin energiakakusta.

Esilämmitä autoa, mutta maltillisesti. Lohkolämmitintä tarvitaan kovillakin pakkasilla enintään kaksi tuntia. Vältä kovimmilla pakkasilla auton sisälämmittimen käyttöä.

Minna Mäkinen