Valitukset kaatavat taas tuulivoimaloita — Tuulisaimaa on professorien bisnes

25.11.2015 6:05 | Päivitetty: 25.11.2015 7:15
Kuva: Otto Ponto
Tuulisaimaan omistajiin ja hallitukseen kuuluvat yliopistolta professorit Jarmo Partanen, Olli Pyrhönen ja Juha Pyrhönen sekä yliopiston hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö.
Tuulisaimaan omistajiin ja hallitukseen kuuluvat yliopistolta professorit Jarmo Partanen, Olli Pyrhönen ja Juha Pyrhönen sekä yliopiston hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö.

Lappeenrannan Joutsenon Kaukkorven tuulivoimaloiden rakentaminen peruuntuu tai siirtyy ainakin vuoteen 2018. Tuulivoimaloille myönnetyistä rakennusluvista on valitettu Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

— Kiirettä ei kuitenkaan ole, koska tariffikausi meni umpeen. Nyt odotamme maan hallitukselta uusia ratkaisuja, selvittää Tuulisaimaan toimitusjohtaja Petteri Laaksonen.

Tuulivoimaloiden oli tarkoitus valmistua ensi vuonna. Ne tulisivat Pulpin asuinalueen länsipuolelle ja Haukilahden eteläpuolelle.

Voimalat herättivät kovaa vastustusta lähiasukkaissa. Tekninen lautakunta sai muistutusvyöryn, kun hankkeelle haettiin suunnittelutarveratkaisua.

Lautakunta kuitenkin hyväksyi suunnittelutarveratkaisun. Päätöksestä tehtiin kahdeksan valitusta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Lautakunta antaa tänään keskiviikkona oikeuden pyynnöstä vastineensa valituksiin.

Huolimatta siitä, että suunnittelutarveratkaisusta oli valitettu, rakennuslautakunta myönsi voimaloille rakennusluvat elokuussa. Alkuun rakennuslautakunta jätti lupa-asian pöydälle ja halusi odottaa suunnittelutarveratkaisun lainvoimaisuutta. Lopulta lautakunta kuitenkin äänin 5 — 3 päätti myöntää rakennusluvat.

Tuulisaimaan omistus ja hallitus ovat vahvasti Lappeenrannan teknillisen yliopiston väen käsissä. Seitsemän hengen hallituksessa istuu kolme yliopiston professoria sekä yliopiston hallituksen puheenjohtaja.

Petteri Laaksosen mukaan omistus jakaantuu seitsemän perustajajäsenen kesken suunnilleen tasan. Myös Laaksonen kuuluu omistajiin.

Yliopiston vararehtori Jari Hämäläinen kertoo, että Tuulisaimaan yhteydet yliopistoon ovat hyvin yliopiston tiedossa.

— Kyllä näistä jääviysasioista paljon keskustellaan. Moni on mukana yrityksissä. Silloin ei voi hoitaa yritykseen liittyviä asioita yliopistolla. Esteellisenä ei voi osallistua hankintoihin eikä olla projekteissa vastuullisena johtajana.

Tuulisaimaan Tuulijellona Ruokolahdella on haettu konkurssiin.

Lue lisää päivän lehdestä tai mobiilisovelluksesta: Lataa Etelä-Saimaan ilmainen sovellus tästä ja tee kuukauden ilmainen tutustumistilaus tästä.


Anne Kotiharju