Eksoten Pentti Itkonen: asiantuntijat ovat väärässä liputtaessaan 12 sote-alueen puolesta

6.11.2015 10:12
Kuva: otto ponto
Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkosen mukan asaintuntijat ovat joissan asioissa jääneet 1980-luvulle. Digitalisaation merkitystä ei ole täysin ymmärretty.
Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkosen mukan asaintuntijat ovat joissan asioissa jääneet 1980-luvulle. Digitalisaation merkitystä ei ole täysin ymmärretty.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtaja Pentti Itkonen yllättyi sote-neuvottelujen ajautumisesta umpikujaan ja uhkaavasta hallituskriisistä.

— Ilman muuta tämä yllätti. En tiedä mitä kaikkea taustalla on. Sote-alueiden määrä on noussut liian suureen merkitykseen, hän arvioi.

Itkonen liputtaa avoimesti 18 sote-alueen puolesta.

Se on hänestä ylivoimaisesti paras, luonnollisin, helpoimmin hyväksyttävissä ja myös nopeimmin toteutettavissa oleva ratkaisu. 18 sote-alueen mallissa valmista olisi jo vuoden kuluttua, Itkonen arvioi.

Keskustan samaan pakettiin ajama aluehallinnon uudistus voisi sen sijaan jäädä hänestä odottamaan.

— Tosi harmi, että alueita on käyty miettimään poliittisen vallanjaon, päätöksenteon ja rahan jaon kannalta.

Itkonen kiistää asiantuntijoiden arviot 12 sote-alueen paremmuudesta.

— Asiantuntijat ovat täysin väärässä. He voivat paukutella pöytään mitä haluavat. Jos sen sijaan johdat tätä toimintaa, sinun pitää löytää sellaiset ratkaisut, joiden takana on motivaatiota ja sitoutumista, halua tehdä asioita ja saada tuloksia aikaan.

Silloin asiat menevät Itkosen mukaan kansalaisten kannalta parhaaseen suuntaan.

Myös kansantalouden kannalta 18 alueen malli on hänestä paras.

Anu Pakarinen