Suoraan kaatopaikalle? Ei tarvitse, sillä rupisesta omenasta voi tehdä vaikka mehua

4.9.2015 11:59
Pihlajanmarjakoi on runnellut tämän syksyn omenoita.
Pihlajanmarjakoi on runnellut tämän syksyn omenoita.

Omenapuut eivät ole tänä syksynä parhaimmillaan. Monesta puusta löytyy pelkkiä pihlajanmarjakoin runtelemia rupisia omenia.

Rumasta ulkonäöstään huolimatta niitä voi silti hyödyntää. Kotitalousneuvoja Riitta Sutinen Etelä-Karjalan Martoista arvioi, että helpoin tapa säilöä rupiset omenat on viedä ne mehuasemalle.

— Siellä omenat pistetään murskaimeen ja puristetaan liinojen välissä. Mäski jää liinojen väliin kaikkine rupineen. Pienet pintavauriot eivät haittaa, Sutinen sanoo.

Huono puoli voi olla, että pienistä ja rupisista omenoista ei irtoa niin paljon mehua kuin isoista ja mehukkaista. Kilosta omenoita tulee lajikkeesta, omenan kovuudesta ja kypsyydestä riippuen yleensä 0,3–0,8 litraa tuoremehua.

Jos tuijottaa pelkkää hintaa, kaupasta tuoremehuja saattaa saada vähän halvemmalla, sillä mehuasemalla puristetun tuoremehun litrahinta voi nousta yli pariin euroon.

Jos kotoa ei löydy tyhjiä pulloja, jotka pitäisi vielä uunissa desinfioida, mehuasemilla tuoremehu voidaan säilöä suoraan hanapusseihin.

Lappeenrannasta löytyy kaksi mehuasemaa: Ylämaan Martoilta ja Heikkilän marjatilalta Vainikkalasta. Myös Imatralla on nykyisin kaksi mehuasemaa: Omenahanse sekä Imatran Tuoremehu.