Hienous karkottaa pyöräilijät, Ison-Kristiinan raitti on kohta läpi yönkin auki

28.7.2015 6:00 | Päivitetty: 28.7.2015 8:33
Kuva: Otto Ponto
Kauppakeskus Ison-Kristiina läpi ei tohdita taluttaa pyörää, vaan kurvataan aika vaarallista kiertotietä hotelli-Lappeen kulman ohi.
Kauppakeskus Ison-Kristiina läpi ei tohdita taluttaa pyörää, vaan kurvataan aika vaarallista kiertotietä hotelli-Lappeen kulman ohi.

Lappeenrannassa pyöräilijät eivät tohdi taluttaa ajopeliään pitkin kauppakeskus Ison-Kristiinan vaaleana hohtavaa parketinoloista lattiaa. Kun haluaa mennä keskuksen läpi kaupungintalon nurkalta Peltolaan, ensin pitää ohittaa liukuovet, sitten tuulikaapin kumimatto, sitten kauppakäytävän tekstiilimatto ja sitten kaupat ja asiakkaat.

Mikään kylttikään ei kerro pyörän läpitalutusmahdollisuudesta. Rauno Thomander yllättyy, että läpi saisi taluttaa pyöränkin.

— Harvoin kaupan läpi pyörällä mennään. Mutta uskon, että kun joku aloittaa läpitaluttamisen, muut seuraavat perässä. Ja eikös Lappeenranta ole julistautunut pyöräilykaupungiksi.

Yksi rohkea pyöräilijä kuitenkin jää Etelä-Saimaan puolen tunnin tarkkailujakson aikana haaviin.

— Tämä on minulle jo kolmas kerta, kertoo Alakylässä asuva Ilkka Räsänen, Lappeenrannan seudun ympäristötoimenjohtajanakin tunnettu.

— Eiväthän pyöräilijät uskalla tätä käyttää. Käytävän rakenne ei mitenkään viesti läpitalutusmahdollisuudesta, toteaa Räsänen.

Kun kaupunki antoi poikkeamisluvan Ison-Kristiinan ja hotelli Lappeen yhdistämiseen, sovittiin, että kaavaan merkittyä raittia ei saa tukkia.

Kauppakeskuspäällikkö Jukka Niemisen mukaan Puusepänraitti pysyy auki läpi yön sen jälkeen, kun kauppakeskuksen toinen vaihe syksyllä avautuu. Nyt raitti sulkeutuu yöksi.

— Koska kaavassa on niin sovittu, raitti pidetään jatkossa yön yli auki, mutta jos tulee järjestyshäiriötä tai muuta, on asiaa harkittava uudelleen.

Myös Lappeenkadun kevyen liikenteen alikulku avautuu lokakuun alussa.

Lue lisää lehdestä tai digilehdestä www.esaimaa.fi

Anne Kotiharju