Perhesosiologi vertaa viettelyohjelmaa roomalaisiin sirkushuveihin: ”Ihminen heitetään leijonien eteen”

4.3.2015 18:32
Kuva: Toni Tuominen
Suomen Temptation Islandiin osallistuvat parit: Jere Hänninen ja Nina Vanhatalo Helsingistä, Krista Tampio ja Sami Tuomainen Kajaanista,  Aki Manninen ja Rita Niemi Porista ja Simo Pölönen sekä Jasmina Judin Kontiolahdelta.
Suomen Temptation Islandiin osallistuvat parit: Jere Hänninen ja Nina Vanhatalo Helsingistä, Krista Tampio ja Sami Tuomainen Kajaanista, Aki Manninen ja Rita Niemi Porista ja Simo Pölönen sekä Jasmina Judin Kontiolahdelta.

Tänä iltana television Liv-kanavalla alkava Temptation Island Suomi on deittiohjelma, jossa miessinkut yrittävät vietellä varattuja naisia ja naissinkut puolestaan varattuja miehiä. Ohjelma on herättänyt suurta mielenkiintoa Etelä-Saimaan lukijoissa, sillä ohjelmasta kertova juttu nousi hetkessä viikon luetuimpien listalle.

Keskusteluissa on muun muassa paheksuttu sellaisia ohjelmaformaatteja, joissa pettämisestä ja naimisiinmenosta on tehty viihdettä. Esimerkiksi nimimerkki samainen nainen kirjoittaa, että ”Harmittaa vain millaisessa maailmassa eletään, jos tän kaltainen formaatti kiinnostaa ihmisiä.”

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen ei ole nähnyt ohjelmaa ennakkoon, mutta sen kuvaus kuulostaa hänestä epäeettiseltä viihteeltä. Perhesosiologi vertaa sitä roomalaisiin sirkushuveihin, joissa ihmisiä syötettiin leijonille.

— Viihde muuttaa muotoaan. Ihmisten laittaminen erittäin alentaviin tilanteisiin on nyt katsojille viihdettä, Vaaranen sanoo.

Vaarasen mukaan tällaisten reality-ohjelmien vaikutuksesta osanottajien ja heidän läheistensä hyvinvointiin ei ole tutkimustietoa.

— Kukaan ei ole laskenut inhimillistä hintaa. Tässä ihminen heitetään leijonien eteen, ja katsojat ovat niitä leijonia.

Perhesosiologin mielestä seikkailunhalu parisuhteessa on myönteinen asia, mutta omien tunteiden kustannuksella seikkaileminen on uusi ilmiö. Vaarasen mielestä jännitystä pitäisi löytyä riittävästi oman parisuhteen sisältä.

—Meidän ajassamme on todella paljon kiusauksia ja houkutuksia ja ihan netinkin kautta voi olla uskoton. Parhaat kiksit saa uskollisesta liitosta, siinä mikään ei ole muuttunut.

Suomen Temptation Island alkaa keskiviikkona 4.3. kello 21 Liv-kanavalla.

Juho Maijala, Silja Vehkalampi