Fazerin työntekijät karkkimainoksen miesie-murrekonsultteina

30.9.2014 22:02

Lappeenrannan murre kuuluu televisiossa Fazerin uudessa karkkimainoksessa. Eläinkuvioisiin uimahousuihin sonnustautunut vaaleahipiäinen mies tarjoaa naiselleen aurinkovoidetta - ja päihittää ruskettuneen kilpakosijansa mennen tullen.

Mainoksessa kuultu ”kulta, täs ois tää siu aurinkovoie” on ehta lappeenrantalainen ilmaus. Mainos on tehty pääkaupunkiseudulla, mutta murresanastoon on saatu apua Fazerin lappeenrantalaisilta työntekijöiltä.

Näyttelijä ei kuitenkaan ole Lappeenrannasta kotoisin.
— Lupsakkuudessa on jotain niin helposti omaksuttavaa, että sanat taipuvat valkeakoskelaisen harrastelijanäyttelijänkin suuhun, Fazerin markkinointijohtaja Mika Sarimo naurahtaa.

Altti Papinsaaren, porilaisen mainostoimisto BM&M:n luovan johtajan, mukaan murre voi mainonnassa kääntyä itseään vastaan. Televisiomainonnassa murteellisuuksia olisi suotavaa vähentää, sillä yleisö ärsyyntyy helposti.
Papinsaaren mielestä Offin hyttyssavumainoksessa kuultu lappilaisen miehen kommentti on tarkoituksenmukaista murteenkäyttöä.

Fazerin Facebook-sivulla Pantteri-mainos saa kahden sortin kommentteja. Useiden mukaan mainos saa hyvälle tuulelle. Osa käyttäjistä kuitenkin on sitä mieltä, että mainos luo ikäviä stereotypioita.

Sarimon mukaan kliseiset hahmot luotiin tarkoituksella.

— Huumoriahan se on.

 

Lue huomenna lisää lehdestä tai digilehdestä: www.esaimaa.fi/digilehti.