18-vuotiaalle äidille tuomio lapsensurmasta

6.6.2012 14:56

Hannu Ojala

IMATRA. Imatran seudulla asuva nainen tuomittiin lapsen surmasta vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Rikosnimikkeenä hyvin harvinainen tapaus käsiteltiin keskiviikkona käräjillä Imatralla.

Teko oli tapahtunut viime vuoden puolella yksityisasunnon saniteettitiloissa, jossa äiti oli heti synnytyksen jälkeen hukuttanut elävänä syntyneen lapsensa. Nainen oli tuolloin 18-vuotias.

Oikeudessa avustajansa kanssa esiintynyt nainen ei käyttänyt puheenvuoroja, ja juttu ratkaistiin syytteen mukaisesti.

Rikosoikeudessa lapsensurmalla tarkoitetaan henkirikosta, jossa nainen synnytyksestä johtuvassa uupumuksessa tai ahdistuksessa surmaa lapsensa. Teon vähimmäisrangaistus on neljä kuukautta vankeutta ja enimmäisrangaistus neljä vuotta.

Erikoistutkija Martti Lehti Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta luonnehtii lapsensurmina käsiteltyjä oikeustapauksia erittäin harvinaisiksi. Vuosina 2003—2010 rikosnimikkeellä tuomittiin kolme naista. Kaikissa tapauksissa vankeus on tuomittu ehdollisena.

Samana ajanjaksona yhdeksän naista sai tuomion kuolemantuottamuksesta, jossa uhrina oli vastasyntynyt lapsi.

Tilastojen perusteella vastasyntyneeseen lapseen kohdistunut henkirikos on tyypillinen nuorille naisille. Puolessa tapauksista tekijä on ollut 18—20-vuotias.

Useissa tapauksissa synnytys on tapahtunut kotona. Jälkikäteen tehdyissä selvityksissä on paljastanut. että hyvin usein äiti salannut raskautensa, ja kahdessa tapatuksessa hän on ollut tietämätön raskaudestaan.