Metallinen maku kummastuttaa pinjansiementen syöjiä

5.4.2009 23:04
Kuva: PEKKA HÖLKKI
Pinjansiemeniä käytetään tyypillisesti salaateissa.
Pinjansiemeniä käytetään tyypillisesti salaateissa.

KAISA JUNTUNEN

RUOALLA ja juomalla voi olla yllättäviä vaikutuksia. Moni suomalainen on hämmästellyt kummallista metallista makua suussa, ja ihmeellisen oireen syypääksi on ilmennyt pinjansiementen popsiminen.

Siemenistä oireita saaneet ovat päätyneet siihen johtopäätökseen, että vika on Kiinasta tuoduissa Pirkka-pinjansiemenissä. Tullilaboratorio on tutkinut siemeniä, mutta mitään poikkeavaa ei ole ilmennyt.

Pinjansiemeniä syöneet käyvät internetissä vilkasta keskustelua. He kuvailevat outoa karvasta tai metallista makua, joka vie ruokahalun. Maku tulee suuhun 1-3 päivää pinjansiementen syönnin jälkeen, ja vaiva kestää parista päivästä pariin viikkoon.

Netin vapaa tietosanakirja Wikipedia tuntee ilmiön. Englanninkielisillä Wikipedian sivuilla kerrotaan, että hyvin pieni osa myytävistä siemenistä aiheuttaa oireita. Vaikka oireet ovat ikäviä, siemenistä ei ole mitää vaaraa terveydelle.

KESKOLLE ON tullut palautetta ja kyselyjä Pirkka-pinjansiemenistä. Keskon tuotetutkimuspäällikkö Matti Kalervo toteaa, ettei siemenistä ole löydetty tutkimuksissa mitään poikkeavaa.

- Jää arvoitukseksi, että miksi siemenet aiheuttavat joillakin ihmisillä tuollaisia makuaistimuksia. Pinjansiementen pihkanmakukin on tosin voimakas.

Hän arvelee, että kyseessä voi olla tietyltä alueelta tulleet ja tietyn sadon siemenet.

- Myös ihmisten aistiherkkyydessä on eroja, hän sanoo.

VTT:N ERIKOISTUTKIJA Raija-Liisa Heiniö ei ihmettele sitä, että ihminen maistaa metallin makua, mutta tutkimukset eivät paljasta mitään poikkeavaa.

- Riippuu mitä on analysoitu ja mitkä ovat kynnysarvot. Ihminen pystyy maistamaan hyvin pieniä rautapitoisuuksia, ja toiset ovat aistiherkempiä.

Hän epäilee, että oireita aiheuttaa vain tietty erä pinjansiemeniä, joka on joko pilaantunut tai muuten vahvan makuinen.

Heiniö tietää tapauksia, jolloin ruokaan on tullut sivumakuja kuljetuksen aikana. Jos lastiruumassa on kuljetettu lähekkäin dieselautoja ja ruokatarvikkeita, niin ruokaan on tarttunut öljyistä vivahdetta.

Pinjansiementen syöjät ovat raportoineet jopa kaksi viikkoa kestäneestä metallin mausta.

- Ihan outo juttu. Voihan olla, että kun paha maku tulee kerran suuhun, se iskostuu aivoihin, Heiniö pohtii.

MARTTOJEN erikoisneuvoja Tuija Kokkonen kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota ulkomailta tuotuihin elintarvikkeisiin. Yleensä ihmiset hoksaavat pestä tuoreet hedelmät, mutta pusseihin kuivatut viikunat ja taatelit syödään sellaisinaan.

- Ulkomailta tuoduissa kuivatuissakin hedelmissä voi olla pölyjäämiä ja sulfaatteja, joten nekin pitäisi huuhtaista.

Pinjansiemenen aiheuttamista oudoista oireista Kokkonen ei ole kuullut. Hän tyrmää sen ajatuksen, että siementen nauttimistavalla olisi merkitystä oireisiin. Paahtaminen ei siemenen ominaisuuksia muuksi muuta.

RUOKA VOI aiheuttaa ihmisille erilaisia ruumiillisia vaivoja. Vaivat ja kiusalliset reaktiot saattavat olla oireita piilevästä allergiasta.

Moni karttelee viiniä, koska lehahtaa sen nautittuaan punaiseksi. Tällöin kyseessä voi olla yllättäen koivuallergia.

Lääketieteessä puhutaan ristiallergiasta. Tyypillisiä ristiin reagoivia ovat koivu ja viinirypäleet. Jos kyse on koivun ja rypäleiden ristiallergiasta, viini aiheuttaa ongelmia etenkin siitepölykaudella.

Ilmavaivat ovat tutuin syömisestä johtuva epämukavuus. Tuoreen ruisleivän, hernekeiton ja lanttulaatikon nauttimisen jälkeen moni ähisee ilmavaivoissa. Myös herneet, kaali ja omena ovat tyypillisiä kaasun aiheuttajia.

- Ilmavaivoihin auttaa parhaiten se, että pureskelee ruoan huolellisesti, Kokkonen muistuttaa.

Joidenkin ruoka-aineiden liiallinen syönti saa vatsan sekaisin. Ksylitolilla on selkeä laksatiivinen vaikutus, josta varoitellaankin karkkipussien ja purkkapakettien etiketeissä.

Tulisen mausteiset ruoat polttavat suussa ja kiihdyttävät aineenvaihduntaa. Joidenkin ihmisten on pakko jättää chiliherkut väliin, koska hiki alkaa virrata.