Arvoisa presidentti

26.11.2012 10:40

Nettilukija

Tarja Halonen, teidän pitää lukea kuusi kirjaa nopeasti. Jos ette millään ehdi paneutua kaikkiin Finlandia-ehdokkaisiin muutamassa viikossa, annan muutaman oikotien auttamaan päätöksessä.

Finlandia- voitto voi siivittää kirjan käännösoikeudet maailmalle. Silloin kirjailijan tulisi olla sopiva tv-kasvoksi. Vertailua voi tehdä katsomalla Aamun kir-

ja –ohjelmaa Yle Areenasta. Siellä on ollut ehdokkaista kolme: Riikka Ala-Harja, Pirjo Hassinen ja Aki Ollikainen. Viimeksi mainittu on heistä kiistatta söpöin.

Jos arvioidaan ehdokkaita muun videomateriaalin perusteella, You Tube löytää tekstinäytteen Dora Dorasta. Juha Seppälän novellit ovat inspiroineet harrastajateatterin äänittämään sketsejä. Ulla-Lena Lundberg mainitaan Kökarin saaren esittelyvideolla. Kirjailija on syntynyt siellä.

Googlen tuomaroidessa kisa käytäisiin Ala-Harjan ja Ollikaisen välillä. Molemmat saavuttavat lähes 25 000 hakutulosta. Nettikohinassa Ala-Harjan maininnat ovat kirjailijan etiikkaa käsitelleen kohun vuoksi kyseenalaisempia kuin vastakumppanin, joka on esikoiskirjailija. Huonoiten haussa pärjää Heidi Köngäs. 30 000 euroa palkinnoksi saavan kirjailijan pitäisi mielestäni osata hakukoneoptimoida kirjansa nimi.

Blogiarvioiden määrässä Ollikainen vie voiton. Keväällä ilmestyneen Nälkävuoden kohdalla voidaan puhua ilmiöstä, niin moni sen on lukenut. Kirjaa on kehuttu blogeissa vuoden parhaaksi esikoiseksi jo ennen Helsingin Sanomien palkintoa. Arviot ovat ihastelleet tekstin yhtä aikaista painoa ja tiiviyttä. Ihmetystä on herättänyt se, miten nälkävuodet eivät ole painuneet mieleen historiantunneilla, vaikka ne ovat näin kiinnostavat.

Keinojen loppuessa voittajan voi etsiä hakemalla kirjan, jolla on eniten varauksia kirjastossa. Tässäkin kategoriassa voiton vie Ollikainen. Ahkerana lukijana en ole kuitenkaan koskaan lukenut Finlandia -voittajaa ennen sen julkistamista, joten tämän taikauskon mukaan Nälkävuosi ei voi voittaa.

Arvoisa presidentti, valitkaa mielestänne paras kirja. Voitte olla varma, että monen mielestä valintanne menee väärin. Voittajan virheellisyydestä tarjoamme tietoa verkon keskustelupalstoilla ja blogeissa heti päätöksen tekemisen jälkeen, tervetuloa!

Tutustumisblogi: http://ilsela.blogspot.fi/

Minna Jaakkola