Satujen tärkeydestä

30.5.2012 8:00

Käsi ylös kaikki vanhemmat, jotka esitarkastatte kaikki lastenne katsomat lastenohjelmat? Ei käsiä.

Satujen kanssa onkin sitten eri juttu, ne kun pitää ainakin alle kouluikäisille lukea ääneen. Lapsi kuuntelee ja aikuinen lukee helposti satoja kirjoja jo ennen kouluikää. Kirjoja rakastavana vanhempana törmään lastenkirjoissa liian usein epämielenkiintoiseen  tarinaan tai kiireessä tehtyyn suomennokseen. Monessa tv:n piirretyissä taso on varmasti myös  ala-arvoinen, niitä en vain joudu katsomaan itse.Uskon ehdottomasti siihen, että lapsi tarvitsee tarinoita ja satuja oppiakseen hahmottamaan maailmaa ympärillään. Tyttäreni tulkinnat saduista ovat opettaneet minulle paljon. Kirjoja on luettu tutista luovuttaessa, päiväkodin vaihtuessa, mummon kuollessa tai anteeksi pyytämistä opetellessa. Kirja lohduttaa, rohkaisee muutoksessa ja auttaa käsittelemään vaikeaa asiaa. Kirjastontädit osaavat antaa loistavia vinkkejä satuhetkiin.

Verkossa lastenkirjat saavat vain vähän huomiota. Helmet löytävät silti tiensä blogeihin. Design-pääkapunki Helsinkiin voi matkata kirjan kanssa – Hurraa Helsinki! (Tammi 2012) http://opuscolo-kirjastakirjaan.blogspot.com/2012/02/lasten-linnoitus-hurraa-helsinki.html kuvakirjassa löytyy tarina , tietoiskuja ja värikäs kuvitus.

Sanna Iston Tinka ja Taika – lastenromaani (WSOY 2011) http://varikaspaiva.blogspot.com/2012/04/tinkan-ja-taikan-taikuutta.html  olisi kirjabloggareiden mukaan ansainnut paljon enemmän huomiota. Julia Vuoren kuvittaman kirjan teksti yllätyksellisestä ja tainomaisesta kesästä pitää otteessaan aikuistakin.

Hannele Huovin kirjassa Ihme juttu! (Kirjapaja 2012) http://luminenomena.blogspot.com/2012/03/hannele-huovi-ihme-juttu.html runot ja lorut ilahduttavat osuvuudellaan.

Kaiken maailman eläinsadut (Otava 2011) http://kokolaillakirjallisesti.blogspot.com/2011/10/kiehtovia-satukirjoja.html on tuleva klassikko. Se sisältää perinteisiä satuja, mutta myös uusia nykykirjailijoiden kirjoittamia hienoja tarinoita  upealla kuvituksella.

Näillä vinkeillä iltasadut hoituvat jonkin aikaa laadukkaasti.  Loistava neuvo on lukea lapselle niitä satuja ja tarinoita, joista itse nautit lapsena. Monesta menneiden vuosikymmenten suosikista löytyy uusia upeita painoksia päivitetyllä suomennoksella ja kuvituksella.

Kun lapset nukkuu, on vanhempien vuoro avata oma kirja. Tämän jutun inspiraationa toimi Kristiina Lähteen Joku on nukkunut vuoteessani (Teos 2012). http://ootaluenekaloppuun.blogspot.com/2012/05/kristiina-lahde-joku-on-nukkunut.html Romaani on hieno versio Kultakutri-sadusta aikuisille.

Minna Jaakkola

Tutustumisblogina: http://lastenkirjahylly.blogspot.com/