Ihmisten turhamaisuus syynä ilmastonmuutokseen

12.9.2017 4:00

Ei pitäisi vähätellä asioilla, miten luonto puhuu. Se on nyt huomattu ja jälki on tuhoisaa. Ja on vain yksi syyllinen, ihminen. Kaikki tietävät teollisuuden ja liikenteen aiheuttavan jatkuvaa saastetta vaikka isoissa pöydissä pukumiehet päivätolkulla ”kauppaavat ilmaa”. Ja toisaalla rahavuoria havittelevat, tyytymättömät, ahneuksissaan tuhoavat luontoa ja kasvattavat ”kehitystolppia” pelkästään kaikennäköisen krääsän kustannuksella.

Yksi suurimpia kummajaisia on lentoliikenteen suunnaton lisääntyminen.

Kymmenet tuhannet laivat saastuttavat valtameriä päivittäin. Nämä ”kivitalot” ovat täynnä kontteja, joista suurin osa sisältää turhakkeita. Herää kysymys, kenen ilma on yleensä myynnissä? Eikö se ole meidän kaikkien yhteistä omaisuutta, jota pitäisi varjella. Hieman jopa huvittaa, kun Kiina sanoo, että heillä hiilidioksidipäästöt saavuttavat huippunsa eli lakkaavat kasvamasta viimeistään vuoteen 2030 mennessä. Mitähän mieltä on luonto? Tuhoisat hurrikaanit vain lisääntyvät ja järisyttävät tuhot laajenevat ja monin paikoin tuho on pysyvää.

Nyt oletetaan, että sähköautot ja hybridit ovat ilmaston pelastajat. Hyvä suunta, mutta ei se pysäytä saastuttamista. Jossain vaiheessa tullaan tilanteeseen, että on eri laitteiden kieltopäiviä ja -viikkoja, jos siitäkään on enää apua.

Yksi suurimpia kummajaisia on lentoliikenteen suunnaton lisääntyminen ja ennen kaikkea lomalennot. Maailmalla on noin 100 000 lentoa päivittäin! Varmasti sillä on jonkinlainen vaikutus maapallon ilmastoon.

Suomen osuus on tietysti melko pieni, mutta rikkana rokassa.

Mutta pienen ihmisen suurin asia työpaikan kahvipöytäkeskusteluissa, kun taviksia kyykytetään, on haalia sympatiat kertomalla, kun kaikki meni lomareissulla pieleen. Piti jonottaa kentällä vuorokausi, koneessa oli tuskallista kiemurrella kaikki 12 tuntia Aasiaan mennessä, perillä älyttömän kuuma, porukkaa hirveästi ja joka puolella mahdoton hälinä, hotellissa ilmastointi niin kovalla, että jatkuva tuhina häiritsi ja vielä tuliaisiksi hiivasieni! Ja tämän kaiken olisi välttänyt vuokraamalla Saimaalta tasokkaan mökin. Olisi ollut rauhallista ja ennenkaikkea lepoa, mutta eihän mökkivuokrilla ole mitään painoarvoa kahvipöydässä.

Taitaa suurin syy ilmastomuutokseen olla läpi maailman ihmisten turhamaisuudella, ja vielä kun kaupalliset kanavat sitä ruokkivat, mikään ei muutu ennen kuin on pakko. Monen työpaikka on vaakalaudalla, kun supistukset ovat pakollisia, siitä pitää kohta luonto huolen. Mutta onko kohta enää rantojakaan, missä ojennella, jos hurrikaanit piiskaavat vuosittain kaikki matalaksi.

Ja ettei vihreät innostu liikaa, hekin voisivat miettiä, kun ajelevat suuripäästöisillä autoilla ja lentelevät yhtälailla, että teot ja puheet ovat eri asia.

Matti Sihvonen, Lappeenranta