Viivalle tallanneet voisi hyväksyä

12.8.2017 4:00

Lontoossa 400 metrin aitajuoksun tilastoykkönen Kyron McMaster, eli mahdollinen finaalivoittaja, hylättiin alkuerissä ratarikon vuoksi. Urheilijan jalka tallasi kyllä radat erottavalle viivalle, mutta ei toisen radan puolelle.

Kun tenniksessä pallo lyödään rajalle, sitä ei tuomita ulkona olevaksi, vaan se tuomitaan lyöjän hyväksi ja sisällä olevaksi. Yleisurheilussa säännöt ovat kuitenkin toiset. Viivalle astuneiden katsotaan tallanneen ulkopuolelle, ja heidät diskataan ja hylätään pois kilpailusta.

Ehkäpä sääntöjä tulisi muuttaa ja hyväksyä myös yleisurheilussa viivalle tallanneet samalla tavoin kuin pallonsa rajalle lyöneet.

Tokihan mahdollista sääntömuutosta täytyisi sen verran säädellä, että yhden kilpailijan osalta viivan päälle astuminen sallittaisiin juoksun aikana vain kerran tai kaksi, jottei alettaisi hakemaan minimaalista etua juoksemalla kaarteissa sisäradan viivan päällä.

Sääntömuutosrajauksella kilpailijat kyettäisiin kuitenkin armahtamaan tahattomilta vahingoilta. Samalla estettäisiin se, ettei varsinaisista urheilusuorituksista tulisi nopeuden lisäksi vielä sirkusmaista viivan päällä juoksua narulla tanssin tapaan, jossa varsinaista juoksumatkaa koetettaisiin kaarteissa lyhentää.

Kari Hölsä Lappeenranta