Onko ihmisten ahneudella rajoja?

11.8.2017 4:00

Miltä kuulostaa valtionyhtiö Finnairin toimitusjohtajalleen maksama 130 000 euron lisäeläke vuodessa? Pikkurahoja miljoonia jo muutenkin tienanneelle! Keskimääräinen palkansaaja ei tosin pysty edes haaveilemaan moisista rahoista.

Osalta palkansaajilta leikattiin 30 prosenttia lomarahoista, mutta OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen ei raaskinut luopua jo lupaamastaan viidestä prosentista kuukausipalkastaan, vaikka rahapalkka on 750  000 euroa vuoteen.

Samaan aikaan kuin demarien puheenjohtaja Antti Rinne paheksuu TV:ssä edellä mainuttua lisäeläkettä ja selittää talouseliitin elävän omaa elämäänsä, ovat hänen entiset puolueaktiivinsa kunnostautuneet oikein urakalla verosuunnittelun ja verovarojen hyväksikäytöllä.

Päivi Lipposen härskiydellä ei ole rajoja. Hän nostaa reilun 2 000 euron kansanedustajan sopeutumiseläkettä, vaikka on töissä toimitusjohtajana konsulttiyhtiössä. Nahkurin orsilla tapaamisia ehdotellut Paavo Lipponen taas on nostanut säännöllisesti osinkoja nollaverolla yhtiöstään, konsulttituloista, joista osa on peräisin valtion kassasta.

Laillisesti kaikki kunnossa, mutta viimeinenkin moraalinripe kateissa. Tämä on sitä nykyajan sosiaalidemokratiaa: keskiluokkaiselta ja köyhältä väestönosalta viedään viimeisetkin tuhkat pesästä, jotta jaettavaa jää enemmän yhteiskunnan kautta omiin taskuihin. Hyvävelikerhot jakavat yhteiskunnan rahat palkansaajan taskusta omiin taskuihinsa. Ja Suomi on maailman vähiten korruptoitunut maa, nauruunhan tässä kuolisi, jollei itkettäisi niin paljon.

Kyllä taas veronmaksajaa motivoi tekemään töitä hiki hatussa ja maksamaan yli puolet tienesteistään tavalla tai toisella valtiolle, että Lipposille, Pekka Himaselle, Suvi Lindenille, Tanja Karpelalle ja muille tärkeille tirehtööreille saadaan valtion kirstusta hyvinvointi hoidettua.

Kokoomuslaisten kunniaksi on sentään laskettava se, että he ovat saanet Stubbin ja Kataisen vihreät oksat EU:n piikkiin maksettavaksi. Jännityksellä vielä odotamme, mille yhteiskunnan kustantamalle hillotolpalle entinen mestarimme Timo Soini löytää itsensä.

Kimmo Heinonen (ps.), Lappeenranta