Perinteitä ja historiaa myynnissä eniten tarjoavalle

10.8.2017 4:00

Etelä-Saimaan pääkirjoituksessa 3. elokuuta otettiin kantaa Rakuunamäen upseerikerhon puolesta. Se ilahdutti kovin. Tämä hyvässä kunnossa oleva kerhorakennus pystytettiin alun perin tsaarivallan aikana vuonna 1891 Suomen Rakuunarykmentin upseerikunnan käyttöön. Se on yksi vanhimmista alunperin upseerikerhoksi rakennetuista tiloista Suomessa.

Kerho on tähän mennessä kestänyt sodat, tuulet ja tuiskut 126 vuotta.

Pääkirjoituksessa mainittiin, että valtion liikelaitos Senaatti-kiinteistöt ei näe sille enää käyttötarkoitusta ja siksi se tulee myyntiin. Paremminkin voisi sanoa, ettei tätä liikelaitosta eikä edes puolustushallintoa kiinnosta kerhon ainutlaatuinen historia, ei perinteet, ei Maasotakoulun eikä maakunnan tällaisen juhlatilan tarve. Vain raha ja ne kuuluisat tuottovaatimukset tuntuvat kiinnostavan sitä.

Kerhon tilat on vuokrattu Puolustusvoimien Logistiikkalaitokselle, joka on luovuttanut ne edelleen Lappeenrannan Upseerikerho ry:lle. Tämä yhdistys maksaa sähkön, käyttöveden sekä huomattavan osan kerhon kalustamisesta. Se vastaa myös kerhoravintolan ylläpidosta ja henkilökunnan palkkaamisesta.

Jäsenistöön kuuluu puolustusvoimien henkilökuntaa, reserviläisiä sekä siviilihenkilöitä. Kerhossa on toiminut myös vuodesta 2004 lähtien Lappeenrannan Kerho Oy, kaupunkilaisten klubiyhdistys. Kerhon valvojana toimii Maasotakoulun johtaja.

Kerholla on käyttöä. Lappeenrannan upseerikerholla järjestetään vuosittain keskimäärin joka kolmas päivä joku maanpuolustustilaisuus. Sitä käytetään lukuisiin muihin sotilas- ja siviilijuhlallisuuksiin. Se huokuu perinteitä ja sotahistoriaa esineineen, muotokuvineen, tarinoineen Marskista alkaen. Se on samalla sekä arvokas museo että nykyaikainen toimi- ja juhlatila, jota voi käyttää koko maakunnan väki, ei siis vain sotaväki.

Minun mielestäni esimerkiksi Haminan, Dragsvikin ja Lappeenrannan kerhorakennusten myynti on kulttuuriskandaali. Helsingin suunnasta katsottuna, sieltä jostain puolustusministeriön ja pääesikunnan omasta pikku näkövinkkelistä, asia saattaa olla samantekevää, mutta ei täällä.

Puolustushallinto maksaa Senaatti-kiinteistölle vuosittain noin 250 miljoonaa euroa vuokria pieniä pömpeleitään myöten. Luulisi, että siitä summasta riittäisi vuokrarahaa muutamalle upseerikerholle.

Mutta puolustushallinto on sitkeästi ja lyhytnäköisesti toista mieltä. Oma lukunsa on se tapa, jolla kerhojen alasajo on tehty. Kutsun sitä barbaariseksi. Sileäksi vaan kerhot ja perinteet. En tunnista tällaista sotaväkeä omakseni.

Erkki Heinilä, Lappeenranta