Suomi ei voi kovin hyvin

19.6.2017 4:00

Sitä kun taas kerran on seurannut Täällä Pohjantähden alla -sarjaa, pakostakin miettii, toistaako historia aika ajoin itseään. Suomi ja koko Eurooppa eivät voi tällä hetkellä kovin hyvin. Tämä vapaa Eurooppa on mahdollistanut pahanolon tunteen.

Sivistyneeseen maailmaan ei kuulu rasismi, ei viha, eikä yksittäisen ihmisen ahdistaminen. Mutta me ihmiset ajattelemme niin erilailla, mikä johtuu yleensä pussin paksuudesta ja mahdollisuudesta elää. Moni joutuu miettimään jatkuvasti, mitä omalla pussillaan saa.

Suomi on elintasomaa, mutta moni ”kakku päältä kaunis”. Ikävä kyllä kaikilla ei ole mahdollisuutta kaikkeen, mitä haluaisi ja mitä lapsille haluaisi antaa. Kun nykyään saadaan joka minuutti tiedonnälkään päivitystä, silloin ensivertailu tavallisella suomalaisella ajatuksissa on, miksi he saavat, miksi ei meille.

On tietysti eri asia, miten näitä asioita tuodaan esiin ja yritetään parantaa. Fyysinen hulabaloo ja äänen painotukset yleensä tappavat hyvätkin ideat ja ideologiat. Tapa, jolla tuoda asioita esiin, on hyvin ratkaisevaa asian eteenpäin viemiseksi ja päätösten toteuttamiseksi. Se on viime päivinä nähty.

Nyt herää kysymys, miten rivisuomalainen säilyttää itseluottamuksensa, vaurauden elää, etteivät pahat mielet ja rasismi pulpahda esiin, kun hän huomaa, että on jäänyt keskusteluissa sekä päätöksissä taka-alalle.

Olkoonkin sitten päättämässä kuka tahansa poliitikko tai puolue, niin sille paljon käytetylle lauseelle, joka on lähes puhki kulunut, toivotaan nyt todellista painoarvoa: Olkaa aidosti ”isänmaan asialla”.

Matti Sihvonen, Lappeenranta