Turvamyyjä ei ole vartija

18.6.2017 4:00

Saamani tiedon mukaan te joutsenolaiset olette pyrkimässä turvamyyjän tai kylävartijan palkkaamiseen kuntakeskuksenne kauppoihin. Älkää pettäkö itseänne ja naurattako minua. Turvamyyjä ei ole vartija eikä hänellä ole valtuuksia. Hän on työntekijä, jolla on kansalaisen yleiset oikeudet puolustaa itseään ja toista sekä kummankin omaisuutta oikeudetonta hyökkäystä vastaan. Hän voi turvautua rikosoikeuden yleisten oppien anteeksianto- ja vastuuvapausperusteisiin.

Myyjä-vartija taas on vartija, joka sanalla sanoen häpäisee tunnuksensa ja pilkkaa itse tekemäänsä työtä, kun tekee myös kaupan töitä vartiointitehtävien ohella. Valtuuksia, välineitä ja taitoja löytyisi kyllä parempaankin, sillä kaikesta huolimatta hän on koulutettu sekä hyväksytty eli oikea vartija.

Ei voi olla olemassa vähittäiskaupan tarpeisiin vastaavaa erikoistunutta turvallisuuspalvelua, jos ei ole asiakaspohjaa. Palvelu toimii tilannekuvan mukaan. Lähtökohta voi esimerkiksi olla koko seutukuntaa palveleva autolla liikkuva vartiointi, ja päätepiste niin laaja paikallaolo kuin tarve vaatii.

Onko edes ajateltu, että häiriöt ja rikokset voivat siirtyä sinne, missä yksi ”kylävartija” ei joko ole läsnä tai mihin hän ei voi tulla koska ei ole toimivaltaa? Silloin taas tarvitaan järjestyksenvalvontaa, jota on jo kohta 15 vuotta saatu maassamme myös liikkuvana partiona useiden osoitteiden välille.

Halutaan esittää suurta johtajaa ja liikemiestä, mutta mikään ei saisi mitään maksaa ja sitten käydään väkisin vääntämään todellisuutta luulojaan vastaavaksi. Suojellaan omaa turvallisuudentunnetta! Ei uskota, että ennaltaehkäisy kannattaa, koska siitä ei synny vastaavaa tivolia kuin kriisin ratkaisemisesta. Heti ollaan kyselemässä, että mistä maksetaan, kun ”siinä sitä vaan seistään tyhjänpanttina”. Ja kohtapa on näköharha, että yhdellä maksulla saa niin myyjän kuin vartijankin samassa työntekijässä. Muka!

Palvelut ovat siellä missä asiakkaat ja tukikohta siellä missä henkilökuntakin. Ellei ole, sellainen palvelu joutaa vaihtaa toiseen eli parempaan. Tämä ei ole itsestäänselvyys, koska jo kauan keskustojen ja reuna-alueiden turvallisuuspalvelut ovat olleet erilaisia eivätkä aina myönteisellä tavalla.

En väitä, että turvallisuusala ja kaikki sen piirissä ovat täydellisiä. Kiusallista kyllä, osa rajallisuutta on sekin, että maksaja ja tekijä on aina se joku muu.

Jari Kähkönen, ensin vartija, sitten freelancetoimittaja nyt kirjailija