Lappeenrannassa gryndreiden mafia

18.5.2017 4:00

Lappeenrannan keskustassa riehuu tällä hetkellä rakentajien mafia. Se vie kaupungin virkamiehiä kuin sikaa narusta. Keskustaan nousi nousukasmainen pankkitalo ja nyt Matkatalon paikalle rakennushirvitys.

Torin laitamille nousee samoin tyylittömiä asuntojättiläisiä. Muitakin korkeita ja massiivisen rakennusoikeuden saaneita rakennuksia tulee nousemaan. Onpa ison keskuksen näköistä! Näinä vuosina tuo nousukasmainen rakentaminen on ryöstäytynyt käsistä.

Olin juuri Joensuussa, ja ihailtavaa oli ison keskustorin ympärillä olevia rakennuksia katsella. Kaikki olivat viisikerroksisia, samalla tyylillä rakennettuja, uusi liike- ja kerrostalokin. Lähellä Joensuun keskustaa on asunto- ja puutaloalue sekä taiteilijapuutaloalue. Muutkin liikeasuntalotkin olivat noin kolmekerroksisia. Missään ei näkynyt tällaisia Lappeenrannan jättimäisiä, korkeita rakennuksia.

Lappeenrannan virkamiehet selittelevät, että heillä on valtaa rakennusoikeuksien määrittelyssä, mutta jokainen kuntalainen voi nähdä, että rakennusfirmat sanelevat nyt saamansa rakennusoikeudet.

Ahneus voittaa meillä rakentamisessa, ja kuntalaisten asuinviihtyvyys kärsii. Voivatko uusi kaupunginvaltuusto ja kaupunginhallitus muuttaa valtasuhteita?

Pertti Mela, Lappeenranta