Koreasta Trumpin tulikoe

15.4.2017 4:00

Kuiskuttelu Donald Trumpin henkisestä terveydestä kiihtyy Yhdysvalloissa. Epäillään, että presidentillä ovat jotkut ruuvit löysällä.

Amerikkalaiset ja muu maailma voivat vain toivoa, että Otto v. Bismarck oli oikeassa sanoessaan, että hullut, humalaiset ja amerikkalaiset ovat Kaitselmuksen erityisessä suojeluksessa.

Trump on tosiaan herkkänahkainen, itsekeskeinen, itsepäinen, arvaamaton, ailahteleva, komenteleva, tyrannimainen, joskus melkein vainoharhainen. Tuollainen hän oli jo ehdokkaana ja loikkasi silti ilman kokemusta politiikasta puolueiden ulkopuolelta Yhdysvaltojen johtoon. Asiantuntijat päätelkööt, tekevätkö nämä ominaisuudet hänestä mielisairasta ja siten kykenemätöntä presidentiksi.

Missä kulkee mielenvikaisuuden ja poikkeavan käyttäytymisen raja? Onko meistä kukaan täysin ”normaali”? Määritelmä on subjektiivinen. Kaikki riippuu vallitsevista yhteisönormeista – siitä mitä pidetään normaalina.

Trumpia ei vielä ole koeteltu aidossa kriisitilanteessa. Pahaa sisua ja tappelunhalua hänellä kyllä on.

Kriisi on jo taivaanrannalla. Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong Un näyttää ryhtyneen tosissaan hankkimaan ydinaseita, joiden kantama riittäisi iskemään Yhdysvaltojen länsirannikkoa. USA:n tiedustelujärjestöjen mukaan Kim katsoo Libyan Muammar Gaddafin kohtalon osoittavan, että ydinase on ainoa turva amerikkalaisia vastaan. Gaddafi luopui ydinaseohjelmastaan parantaakseen suhteitaan länteen menettäen valtansa ja henkensä NATO:n pommitussodassa kahdeksan vuotta myöhemmin.

USA:n ulkoministeri Rex Tillerson on ilmoittanut, että diplomatian aika on ohi ja että Yhdysvallat tulee poistamaan Kimin luoman vaaran. Mitkään keinot, siis myöskään Pohjois-Korean pommittaminen, eivät ole pois suljettuja.

Trump saattaa nyt olla ensimmäistä kertaa todellisessa tulikokeessa. Amerikkalaiset ja muu maailma voivat vain toivoa, että Otto v. Bismarck oli oikeassa sanoessaan, että hullut, humalaiset ja amerikkalaiset ovat Kaitselmuksen erityisessä suojeluksessa.

Keijo Korhonen, Arizona