Kaunis Veera etsii parempaa paikkaa

11.4.2017 4:00

Kävin kaupungintalolla katsomassa nähtävillä olevan Kaunis Veera -veistoksen sijoitussuunnitelman ja havainnekuvan. Veistos ei sovi Raatihuoneen edustan arvokkaaseen puistoon. Patsaan jalusta on tässä maisemassa vieras ja keinotekoinen. Vesialtaan materiaalit ovat tarpeettoman hienoja. Mikä lie näiden motiivi.

Havainnekuvan esittämä kokonaisuus on yllättävän ruma ja karu. Se näyttää veistoksen ja lyhdyn, jonka vierestä hävitettäisiin kukka-istutus.

Hyvin suunnitelluissa kohteissa, joiden kauneutta ohikulkija ei varta vasten ajattele; näkymä vain on luonteva, mistä myönteisenä esimerkkinä nykyinen lyhtyä ympäröivä kukka-allas.

Myös Kauppakatu on havainnekuvan esittämälle teokselle sopimaton paikka. Kauppakadun kävelyosuus on vanhaa Linnoituksesta lähtevää Viipurin tietä, jonka näkymää ei enää suotta pidä katkaista.

Kävelykaduilla taide parhaimmillaan kehystää katua — kauniisti ja hyvällä huumorilla.

Käsittääkseni liikemies Ossi Vilhu on asettanut lahjoituksensa ehdoksi, että veistos tulee hänen talonsa viereen. Mutta kun se ei siihen kaupunkikuvaa häiritsemättä tai pilaamatta millään sovi.

Kaupungin on paras kieltäytyä mokomasta lahjasta.

Antaa laineiden tasoittua. Sitten kaupunki voi oikeasti kilpailuttaa Kaunis Veera -veistoksen. Tärkeänä osana kilpailutusta sen sijainti lähellä Rantatoria luontevimmin Kasinon puistossa. Teoksen mittakaava ja materiaalit ottaisivat huomioon ympäristönsä kuten aina kuuluu olla.

Tällaista Veeraa kehtaisi katsoa itsekin ja myös näyttää matkailijoille.

Jarmo Nieminen, Lappeenranta