Kiekkohuuma hiipunut jo pidempään

5.4.2017 4:00

SaiPan kannattajaryhmä Willimiehet lähetti viimeisessä kotiottelussa kitkerät terveiset seurajohdolle. On helppo tuijottaa yhtä kautta ja todeta, että neljän vuoden työ hukattiin hetkessä. Merkkejä kiekkohuuman hiipumisesta on kuitenkin näkynyt jo pidempään.

SaiPan kannattajat saivat nauttia pudotuspeleistä Pekka Tirkkosen neljän päävalmentajakauden aikana, mikä on poikkeuksellisen menestyksekäs jakso seuran historiassa. Nousukevään 1996 jälkeen SaiPa on pelannut 21 kautta Liigassa, joista pudotuspelikiekkoa on nähty aikaisemmin vain kolmena keväänä (1998, 1999 ja 2006). Kolmesti SaiPa on myös päätynyt sarjajumboksi (2002, 2009, 2017).

Huoli olisi pitänyt noteerata jo edelliskevään puolivälieräsarjassa JYP:iä vastaan, sillä Kisapuisto ei ollut kertaakaan loppuunmyyty. Voiko jo muutaman vuoden menestys aiheuttaa kylläisyyden tunteen kannattajille?

Päättynyt kausi lähti alusta alkaen väärälle uralle niin joukkueen kuin kannattajien puolelta. Yleisö ei löytänyt hallille koko kauden aikana. Joukkue ei onnistunut CHL-pelien lyhyitä välähdyksiä lukuun ottamatta. Valmennus yritti ohuella kokoonpanolla tehdä tulosta, mitä loukkaantumiset heti verottivat. Seurajohto ei voi olla tyytyväinen, kun kauden lopussa oli edelleen myymättä mainostilaa kaukalosta. Kisapuiston lihapiirakat sentään säilyttivät tasonsa. Alusta lähtien jäätiin telineisiin ja kauden lopputulos oli sen mukainen.

Joukkueella, valmennuksella, johdolla ja kannattajilla on vakavan analyysin paikka. Yleisökeskiarvo putosi reilulla 750 katsojalla lukemaan 3 054, mikä ilman viimeisen pelin ilmaislippuja olisi ensimmäistä kertaa seuran liigahistoriassa alkanut kakkosella.

Urheilubisneksessä huonoja kausia sattuu jokaiselle, mutta itseään ei voi säästää hengiltä. Viimeisten vuosien liiketaloudellisesti hyvä tulos ei ole näkynyt joukkueen rakentamisessa tai pelaajabudjetissa. SaiPan pitkäkestoisen menestyksen takaisi parhaiten uusi jäähalli, mikä mahdollistaisi merkittävästi suuremmat tulot ottelutapahtumissa.

Jarkko J Saarinen, keltamusta turkulainen