Pyöriä vapaasti käytettäväksi

29.3.2017 4:00

Tämä idea on härskisti lainattu Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalon puheesta, jonka kuulin taannoin Suomen opiskelijakuntien liiton kevätseminaarissa.

Idea on seuraava: Kaikkien käytössä olevia polkupyöriä Lappeenrantaan. Ei sellaisia pisteitä, mistä voit pyörää lainata panttia tai kuittausta vastaan, vaan joukko pyöriä, joita voi ottaa käyttöön sellaisen nähdessään ja jättää sinne, minne onkaan menossa.

Nyt huutajat huutavat, että ei idea toimi. Pyörät varastetaan, rikotaan tai heitetään Saimaaseen. Tätä toki varmasti tapahtuisi, mutta en usko, että merkittävissä määrin ja haluaisin uskoa ihmisten kunnollisuuteen.

Monelle tuli mieleen, että eikö joku ole varmasti jo ajatellut asiaa ja todennut sen olevan liian kallista. Juju piileekin idean toteutuksessa. Tarkoituksena olisi kerätä kellareista vanhat hylätyt yksilöt, pyytää poliisilta löytöpyörät lahjoituksena sen sijaan, että ne huutokaupattaisiin ja ottaa vastaan kaupunkilaisilta heille tarpeettomaksi jääneet fillarit ja kunnostaa sekä maalata ne kaikki samanlaisiksi ja erottuviksi.

Tämä urakka voitaisiin toteuttaa esimerkiksi maahanmuuttajien avustuksella tai ihan vaan tempauksena, johon kaikki halukkaat voisi osallistua.

Kaupunkilaisille saataisiin hyvä ja hauska palvelu, jolle uskoisin varmasti olevan käyttöä. Tämä olisi myös loistavasti linjassa kaupungin Green reality -ajattelun kanssa. Kannustankin kaupunkia ottamaan idean omakseen ja tekemään Lappeenrannasta paremman, hauskemman ja vihreämmän paikan.

Eero Turkulainen, kuntavaaliehdokas (kok.), Lappeenranta