Lappeenrannasta tullut kallis kaupunki

18.3.2017 4:00

Minulle on iskostunut intohimo seurata asumisen hintoja laajasti jo entisen ammattinikin puitteissa, mutta myös omassa taloudessamme. Jo pari vuotta sitten alkoi tuntua, että Lappeenrannan kaupungin verotulo on vain silmänlumetta meille veronmaksajille. Kaikki asumiseen liittyvät maksut ovat nousseet enemmän kuin palkat ja normaalit elinkustannusindeksit olisivat sallineet.

Yksi ja merkittävin hintapiikkien nostattaja on ollut velkainen ja ylimiehitetty Lappeenrannan kaupunki-konserni. Hyvän lisän asumiskustannusten nousuun ovat antaneet kerrostaloissa isännöinti- ja talonmiespalvelujen kulut. Omakotiasujana voin itse vaikuttaa vain energian-ja veden kulutukseen, jätehuoltoon ja rakennuksen huoltokuluihin.

Asumista ei voi enemmistö ajatella siten, että muuttaa toiselle paikkakunnalle eli me olemme täällä käytännössä kiristyksen kohteena vailla mahdollisuutta kaikkeen vaikuttaa.

Suomen omakotiliiton 2017 teettämän tutkimuksen tulosten perusteella Lappeenranta saavutti julkisuutta ja mainetta himoverottajana ja kulujen maksattajana. Ketä näistä maineteoista pitäisi kiittää? Tämäkin osoittaa miten voimaton ja ”vätyksiä” ovat muun muassa kaupunkimme hallitus ja valtuusto valvomaan asukkaiden etuja.

Lappeenranta on kerännyt viimevuosina ”Green Lappeenranta” -mainetta ja ylläpitänyt tuota statusta esillä. Asia on hyvä, mutta ei lisää asumisen edullisuutta. Uskotaanko, että tämä tuo kaupunkiimme kasvun samaan aikaan kun asuminen kallistuu ja palvelujen tarjonta supistuu?

Reilu kolme viikkoa sitten kerroin jo tulevalle elinvoimajohtajalle Pasi Leimille tarkoituksenani tehdä aloite asumiskustannusten alentamiseen liittyvästä hankkeesta. Esimerkiksi Ruotsissa tällaista tehdään monellakin paikkakunnalla. Aloitteeni on jo pian valmiina lähtemään eteenpäin. Ei riitä, että jokin energiahanke ohjaa käyttämään vettä ja energiaa vähemmän, jos hinta koko ajan nousee ihmisten nettotuloja enemmän.

Nykyinen suunta asumiskustannusten noususta ei voi nimittäin jatkua. Lappeenranta pitää saada vetovoimaiseksi rationaalisena, kustannustehokkaana ja edullisena kaupunkina asua.

Juhani Sirkiä, Lappeenranta