Ei sukupuolineutraaleille sairaalahuoneille

17.3.2017 4:00

Aivokasvaimeni leikattiin 8.3 Töölön neurokirurgisessa sairaalassa. Sinne piti saapua edellisenä päivänä. Muutaman tunnin maattuani huoneessa, jossa oli lisäkseni kuusi kuorsaavaa miestä, kasvaimen vuoksi ääniyliherkkänä – älähdin. Siirryin istumaan käytävälle neulomaan. Hoitajat kävivät luonani kysymässä, miksen ole huoneessani. Kysyin, voisinko yöpyä käytävällä tai vaikka liinavaatevarastossa. Lopulta heidän kävi minua sääliksi ja pääsin neljän hengen naisten huoneeseen jännittämään aamuista leikkaustani.

Leikkauksen jälkeinen yö teho-osastolla toisti painajaiseni. Viereisessä sängyssä yöpyi uniapneaa sairastava. Onneksi sain hyväkuntoisena sieltä siirron takaisin naistenhuoneeseen.

Teholla huomasin myös, ettei minuun useasti leikattuun morfiini enää tehoa. Sain sitä tunnin väliin, mutta leikkauskivut ja hakasten aiheuttamat kivut eivät poistuneetkaan kuten aikaisemmin. Muistelin hetkeä, kun en olisi halunnut herätä nukutuksesta. Ja päätin, että jos vain mahdollista, tahdon omalla kohdallani kuolla nukutuksessa. Saattohoitolääkkeinähän käytetään morfiinia. Oma kuolemani tulisi olemaan tällä näytöllä kivulias.

Tasa-arvoisesti suvaitsevainen, sukupuolineutraalisti sairaalahuonevastainen

Maarit Hirvi, Taipalsaari