Hyvä kivunhoito on mahdollista

11.3.2017 4:00

Kiitän Antti Linkolaa eutanasia-kirjoituksesta. Olen samaa mieltä siitä, että palliatiivista hoitoa eli oireita helpottavaa saattohoitoa tulisi kehittää niin, että sen saatavuus kattaisi sitä tarvitsevat, sen sijaan että tapettaisiin potilaita (eutanasia). Hyvä kivun hoito on täysin mahdollista. Minä olen tehnyt virkavalani vuonna 1972 Hippokrateen mukaan, jossa vannotaan, ”etten anna potilaalle tappavaa myrkkyä, vaikka hän sitä pyytäisi”.

Haluaisin lisätä syvän huoleni siitä liukumasta, mikä eutanasia-tulkintaan väistämättä tulee, jos sitä aletaan hyväksyä, että yhä helpommin toteutetaan kuoleman toive silloin, kun ihan muuta tulisi tehdä. Esimerkiksi masentunut voi haluta kuolla, nuorenakin, mutta kun tilanne hoidetaan, hän on kiitollinen elämästä. 96-vuotias tätini kokee olevansa turhaan elossa, toisille vaivaksi, ja sanoi ”anna piikki”, mutta seuraava lause olikin ”tulethan taas katsomaan minua”.

Lasten kotihoitoon runnotaan päätöstä, jossa ehdotus on 6 kuukautta äidin hoidossa kotona, 6 kuukautta isän hoidossa ja vielä seuraavasta 6 kuukaudesta voivat äiti ja isä sopia keskenään. On lapsen kannalta ihanaa, että hän voi olla kotona jopa kolmeen vuoteen asti. Kiintymyssuhde, joka 0—1-vuotiaana luodaan, on ihmissuhdemallina koko elämän ajan, jopa seuraavalle sukupolvelle!

Vastustan pakottamista, joka lakiehdotukseen sisältyy. Kaikki isät eivät halua hoitaa pikkulasta kotona! Ihailen niitä isiä, jotka sen tekevät tai vain osallistuvat lapsen hoitoon auttaen äitiä.

En myöskään ole 1-vuotiaan päiväkotihoidon kannalla, sillä siellä he istua töröttävät lattialla osaamatta leikkiä toisten kanssa. ”Hehän tarvitsevat vain syliä”, sanoi lastenpsykiatriystäväni. Ja olen nähnyt, miten usein he sairastavat, koska eivät ole valmiita olemaan äidistä erossa niin varhain ikänsä puolesta, ja pitkiä päiviä. Jotkut ovat puolet ajasta flunssassa.

Toivon perheille valinnanvapautta päätökseen kotihoidosta, ja että se olisi lapsenkin kannalta onnistunut päätös.

Kaarina Pesonen, lastenlääkäri, eläkkeellä, Lappeenranta