Vanhushuolto väärillä raiteilla

5.2.2017 4:00

Olemme saaneet lukea kehuja, kuinka Eksoten talous on hyvällä tolalla, vanhusten kotihoitoon panostetaan ja sinne saadaan lisää henkilökuntaa. Laitospaikkoja ja vanhusten makuuttamista vähennetään.

Tämä laitoshoidon välttäminen menee kuitenkin jo liian pitkälle.

Tämä laitoshoidon välttäminen menee kuitenkin jo liian pitkälle. Kaikki hoidetaan kotiin mahdollisimman pitkälle -käytäntö ei ole hyvä eikä kaikkien kohdalla lainkaan hyvinvointia tukeva, jonka olemme joutuneet valitettavasti toteamaan läheisen toimintakyvyn heikennyttyä.

Olin kuvitellut, että kun vanhus ei enää kotona pärjää, löytyy paikka esimerkiksi tehostetusta palveluasumisesta. Asia ei olekaan niin.

Läheinen, 91-vuotias, jonka voimat ovat pikkuhiljaa uupuneet, ei eräänä päivänä päässyt enää kiikkustuolista ylös ja vietiin sairaalaan tutkittavaksi. Tässä vaiheessa kysyin, mikä on hoivakotipaikkatilanne Eksoten Isoapu-nimisestä paikasta, ja sain vastauksen, että ”osaston henkilökunta arvioi asiakkaan toimintakykyä, ja jos vointi näyttää siltä, että kotiutusta vielä voitaisiin harkinta, niin osasto ottaa yhteyttä keskitettyyn kotihoitoon, joka aktivoi riittävät palvelut ja siihen liittyvän kuntouttavan hoitotyön”. Eli ensin yritetään kotiuttaa. Tämä on Eksoten linja. Kysyin myös yksityisiä hoivakoteja. Mutta ei ollut paikkoja, ovat täynnä Eksoten laitospaikkoja lakkauttavasta linjasta johtuen.

Kun ei löytynyt varsinaista sairautta, kotiutetaan rollaattorin kanssa liikkumaan vasta opetteleva heikko vanhus kysymättä omaisilta mitään ja vasten omaa tahtoaan. Hän ilmaisi epäilevänsä, että ei pärjää kotona.

”Kuntouttava arviointijakso” käynnistettiin siten, että kotiutusajankohta määrättiin sopimatta omaisten kanssa mitään. Vanhus vietiin kotiin ja jätettiin sinne. Arvioijat sairaanhoitaja ja fysioterapeutti tulivat paikalle katsomaan tilannetta. Kotona ei käyty mitenkään arvioimassa ennen kotiutusta, esimerkiksi onko rollaattorilla mahdollista käydä wc:ssä tai pesutiloissa (suihku on kellarissa), miten rollaattorilla onnistuu sänkyyn meno, keittiössä käyminen ja ruuan laitto.

Kuten arvata saattoi, jakso epäonnistui, vanhus kaatui viikon sisällä kolme kertaa, lopulta kätensä päälle, joka halvaantui. Alkoi sairaalassa makaaminen keuhkokuumeessa ja halvaantuneen käden kanssa. Jos tarpeen mukainen paikka siellä pelätyssä laitoksessa olisi löytynyt heti, kun oli tarve, olisi elämänlaatu paljon parempi ja varmasti hyviä päiviä kiikkustuolissa olisi ollut jäljellä paljon. Nyt näyttää tulevien päivien määrä pieneltä ja elämisen laatu surkealta.

Jossain vaiheessa puhuttiin sellaisesta kuin oikea hoidon porrastus. Jokainen porras pitäisi löytyä silloin, kun tarve sellaiselle on. Ei pidä kuvitella, että yli 90-vuotiaalla vanhuuden raihnaisuutta potevalla on kuntoutumispotentiaalia.

Surullinen omainen. Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.