Aivopesua köyhimmille eläkeläisille!

19.1.2017 4:00

Maanantaiaamun yllätys TV1:ltä oli aivopesuohjelma Eläketurvakeskukselta. Ruutuun oli tuotu laitoksen asiantuntija todistamaan, ettei eläkeläisillä voi mennä huonosti, koska tilastojen mukaan suomalaisella eläkeläisellä ei ole koskaan mennyt näin lujaa, kuin nyt menee.

Oli ikävä kuunnella tällaista puhetta ja käppyröiden esittelyä. Tuntuu siltä, että ollaan lakaisemassa maton alle kaikkine pieneläkeläisten kuristustoimenpiteet. Tulee jotenkin mieleen taas tuo vanha väittämä: vale, emävale ja tilasto.

Eläkeindeksin palauttamista ei saanut aikaiseksi tämä hallitus, mutta ei myöskään edellisen hallituksen unelmavasuriporukka. Pieneläkeläisten ostovoima on saatettu sille tasolle, että se on jo kansallinen häpeä. Eläkkeen korottaminen vuoden alusta 0,59 prosenttia on eläkeläisten pilkkaamista. Samaan aikaan erilaisia maksuja ja korvauksia hoidellaan siihen tapaan, että yhä kasvavalla joukolla eläkeläisiä on vaikeuksia selvitä jokapäiväistä elämästä.

Tuloerot kasvavat jatkuvasti. Niitä on voivoteltu juhlapuheissa jo vuosikausia. Kukaan ei tee kuitenkaan mitään. Kysynkin, miksi vasemmistopuolueet eivät aja vähäosaisten asiaa? Hyvä alku tuloerojen tasoittamiseksi olisi vaatia tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa palkan tarkistuksissa siirtymistä euromääräisiin korotuksiin.

Sama korotus kaikille, oli palkka tai eläke mikä hyvänsä. Jos palkkoja pitää korottaa, sovitaan sama summa kaikille palkansaajille ja eläkeläisille. Jos korotus on 100 euroa kuukaudessa, maksetaanko se kaikille. Ei se maitopurkki marketin kassalla maksa enempää 5 000 euroa palkkaa tai eläkettä saavalle kuin sille 700 euroa eläkettä tai 1 200 euron kuukausipalkkaa saavalle työntekijälle. Jos haluatte ajaa tuloerojen kavennusta, niin tehkää asialle jotain.

Osmo Juvonen, Lappeenranta