Sairaalan päivystys luokatonta

11.1.2017 4:00

Eksoten keskussairaala on saanut laajan päivystyksen sairaalan statuksen. Hyvin lobattu, vaikka maakunnan väestöpohja on riittämätön ja synnytystenkin määrä on laskemassa kriittisen rajan alle. Vaalipiirin kahden muun sairaanhoitopiirin keskussairaalat eivät saaneet laajaa päivystystä.

Minulla oli tilaisuus jokin aika sitten tutustua arkiaamuna päivystyksessä potilaan saattajana. Kello aamukuuden ja kahdeksan välisenä aikana kolme potilasasiakasta sai aikaan jonon.

Hoitohenkilöstöä oli moninkertainen määrä potilaisiin suhteutettuna. Jono ei vain edennyt. Puuttui osaava päivystävä lääkäri.

Saatettavaani silmättiin kahdesti ja röntgenkuvattiin välillä. Apua vammaan, saati kivunlievitystä ei runsaassa neljässä tunnissa tullut. Lähete hankkimaan utraäänitutkimusta, jolle aika löytyi kolmen viikon päähän, oli viiden tunnin saavutus.

Viikonlopun jälkeisenä päivänä kävimme Terveystalon helsinkiläisessä toimipisteessä, saatiin apu ja ultraäänitutkimus. Koko puuhaan kului junamatkoineen vajaat kuusi tuntia.

Mitä opimme? Ei kannata hakeutua sairaalan päivystykseen ”virka-ajan” ulkopuolella. Kärsi mieluummin muutama tunti ja mieti ensin, olisiko apu saatavissa nopeammin joltain muulta palvelun tarjoajalta. Toisekseen päivystyksen laadun parantamiseksi kannattaisi hankkia ultraäänitutkimuslaite, joita tiettävästi on saatavissa laatuauton hinnalla, ja miettiä henkilöstömitoitusta siten, että hoitoketjun kannalta olennainen lääkärityövoima on käytettävissä.

Olisiko sairaalapäivystyksen ulkoistusta harkittava kuten silmäpolilla?

Toimivaa valinnanvapautta odottelen aikaisempaa perustellummin.

Iikko B. Voipio, Taipalsaari