Lappeenranta hukkaa vahvuutensa

11.1.2017 4:00

Harvalla Suomen kaupungilla on Lappeenrannan veroiset lähtökohdat. Kiinnostava geopoliittinen sijainti, ainutlaatuinen harju- ja järviluonnon yhdistelmä ja niistä nouseva historia. Saimaan kanavan seutu, Linnoitus ja Rakuunamäki. Elinkeinoelämän vahvuuksia ovat teknillinen yliopisto, puunjalostusteollisuus ja maa- ja vesikuljetusten infrastruktuuri.

Rinteen puolella mellastamiselle oli esteenä enää vain Marian kirkko puistoineen.

On sääli, että näin merkittävistä lähtökohdista on päädytty rakentamaan keskinkertaista bisnes-cityä. On synnytetty anonyymia kaupunkikuvaa ja hukattu samalla omat vahvuudet.

Myllääminen harjun laella alkoi ahtamalla hallintokorttelin eteläreunaan rakennusoikeutta. Synnytettiin Gallerian, hotellin ja Iso-Kristiinan labyrintti. Kaaos, josta ei löydä etsimäänsä eikä tiedä, onko ulkona vai sisällä, kulkuväylällä vai kansalaistorilla. Katseelle jäi tilaa vain vanhan kirkon hallitsemassa keskuspuistossa ja hautausmaalla.

Rinteen puolella mellastamiselle oli esteenä enää vain Marian kirkko puistoineen. Tämä luontainen katseenvangitsija voitiin kuitenkin kiertää. Haave modernista kaupungista kiilui silmissä. Kirkon läheisyyteen nousi ylisuuri ja päällysteillä keikaileva pankkitalo.

Onneksi vielä löytyy sopusuhtaisempaakin uudisrakentamista, muun muassa kauppatorin ja Sammonkadun tienoolta, mutta Marian aukion ympäristö on auttamattomasti menetetty. Keskustakortteli täyttyy lähiötyylisillä kerrostaloilla, jotka on sijoitettu mahdollisimman massiivisina mahdollisimman lähelle toisiaan. Samoilla periaatteilla on turmeltu ainutlaatuiset ranta-alueet puretun Vaneritehtaan luona ja Pikisaaressa.

Kun Iso-Kristiinan ostoskeskus vuokrahelvetiksi muuntuneena vähin erin purkautuu, sen paikalle jäävät tyhjät kuoret, jotka täytetään toisarvoisella kaupustelulla. Muodinmukaisen pikavisiitin aikana entinen ydinkeskusta on ehtinyt täyttyä yhdentekevillä kolosseilla.

Aimo Vuorinen, kirjailija