Psykiatria tekee ihmisistä syyllisiä

9.1.2017 4:00

Amerikassa varsinaisen uransa tehnyt psykiatrian emeritusprofessori Thomas Szasz (1920—2012) antaa totaalisesti poikkeavan kuvan ja näkemyksen psykiatriasta. Szasz sanoo muun muassa näin: Sairaudet ovat ihmisen elimistön sairauksia ja toteaa samalla, että mieli ei ole elin. Mikään käyttäytyminen ei näin ollen voi olla sairaus.

Koulukotien uhreilta varastettiin lapsuus ja traumatisoitiin elämä pitkälle aikuisikään.

Termi ”psyykkinen sairaus” on vain kielikuva, metafora. Sen vuoksi psyyken lääkkeet eivät voi parantaa, koska ei ole olemassa sairauttakaan. Kielikuvaa ei voi parantaa kemiallisesti. Psyyken lääkkeet ovat myrkkyjä. Tiivistäen hän toteaa, etteivät psyykkisiksi ”sairauksiksi” diagnosoidut tilat ole sairauksia, vaan kyseisillä ”diagnooseilla” ainoastaan leimataan ja pyritään kontrolloimaan ihmisiä.

Itse näen, että psykiatria tekee ihmisistä syyllisiä oman elämänsä suhteen, eli antaa valheellisesti ymmärtää, että heissä olisi psykiatrisesti jotakin vikaa ja laittaa heidät näin loputtomaan sovitustyöhön itsensä kanssa, kelpaamattomuuden tilaan. Eihän kenenkään pitäisi joutua tilanteeseen, jossa hänen on joka hetki lunastettava paikkansa ihmisenä, koska se kuuluu hänelle jo luonnostaan.

Koulukotien uhreilta varastettiin lapsuus ja traumatisoitiin elämä pitkälle aikuisikään. Psykiatriassa ihmiset on varastettu metaforien kautta esineellistämällä heidät ja heidän ihmisyytensä psykiatrisilla diagnooseilla, eli psykiatrialiiton äänestämillä äänestystuloksilla. Wikipedian mukaan esineellistäminen eli reifikaatio on argumentaatiovirhe, joka merkitsee abstraktion kuten esimerkiksi metaforan, tai vertauksen kohtelemista todellisuutena. Koska psykiatriset diagnoosit (metaforat) ovat sisällöltään kuvitteellisia argumentaatiovirheitä, niin silloin ihmisten psykiatrinen luokittelu täytyy myös kokonaan kieltää epätotena todellisuutena.

Argumentaatiovirheestä seuraa, että psykiatrisesti diagnosoiduista tulee psykiatrisesti mielikuvitusolentoja, jolloin heidän todellisuutensa ihmisinä kielletään. Yksikään ihminen tai yhteiskunta ei voi hyväksyä tällaista kohtelua itseään kohtaan, jossa heidän todellisuutensa esineellistetään abstraktiseen argumentaatiovirheeseen. Nyt kun valtiovalta on pyytänyt ministeri Juha Rehulan suulla anteeksi koulukodissa kaltoin kohdelluilta, niin katse on nyt käännettävä välittömästi psykiatrialla ruhjottujen ihmisten puoleen. Eli on saatava aikaan lainsäädännöllinen muutos, jolla psykiatrialta kielletään metaforien, eli mielivaltaisten diagnoosien käyttö ihmisten elämää tuhoavina abstraktisina argumentaatiovirheinä.

Kari Hölsä, Lappeenranta